ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΚτΠ Α.Ε.: Προκήρυξη έργων 1,4 δισ. ευρώ στους επόμενους 10 μήνες

Η αρχή γίνεται με μία σειρά από σημαντικά έργα όπως είναι η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων CRMS

Σε εγρήγορση δείχνουν να βρίσκονται οι άνθρωποι της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) Α.Ε. καθώς μέσα στους επόμενους μήνες σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην προκήρυξη ενός εντυπωσιακού μεγάλου αριθμού έργων που αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες και χρηματοδοτούνται, κατά κύριο λόγο, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΚτΠ Α.Ε., η οποία είναι ο βασικός εκτελεστικός βραχίονας των έργων πληροφορικής, επικοινωνιών και ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσα στους επόμενους 6-10 μήνες πρόκειται να προχωρήσει στην προκήρυξη 63 έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ.

Η αρχή γίνεται πάντως με μία σειρά από σημαντικά έργα όπως είναι η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων CRMS (Citizens delivery platform) προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ αλλά και η ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δημόσιας Υγείας (80 εκατ. ευρώ).

Επίσης, πρόκειται να προκηρυχθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (24,2 εκατ. ευρώ), η ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δικαιοσύνης, 97,8 εκατ. ευρώ, το έργο για την προμήθεια Κεντρικών Νεφο-υπολογιστικών Υποδομών και Υπηρεσιών (Hybrid Government Cloud), πρϋπολογισμού 117,8 εκατ. ευρώ αλλά και το έργο για την Κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη (ΒΙ), ύψους 23 εκατ. ευρώ.

Την εκδήλωση προλόγισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «δουλειά που έχει κάνει η Κοινωνία της Πληροφορίας και την σημαντική της αρωγή στην υλοποίηση των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Περαιτέρω, στάθηκε ιδιαίτερα στην «καταλυτική συνδρομή της εταιρείας και σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας». Καταλήγοντας, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Όλα όσα έχουμε κάνει είναι μόνο η αρχή.

Αυτό που επετεύχθη είναι να έχει πλέον απελευθερωθεί το ταλέντο των ανθρώπων μας. Εκεί που πριν από μερικά χρόνια ρωτάγαμε «αυτό πως το κάνατε», τώρα μας ρωτούν αυτοί «Πώς το κάνατε». Και αυτό είναι δικό σας κατόρθωμα. Για αυτό σας ευχαριστώ πολύ».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης, ανέφερε ότι «πετύχαμε πολλά, θέλουμε περισσότερα. Αυτό νομίζω όμως ότι εκφράζει την επιθυμία μας για την μετεξέλιξη της ΚτΠ από βασικού εκτελεστικού βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κεντρικό κόμβο για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων που ενδυναμώνουν την ψηφιακή σχέση του πολίτη με την Δημόσια Διοίκηση και που προωθούν δυναμικά την χώρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση».

Όπως ανέφερε στην παρουσίαση του ο Δημήτρης Γιάντσης, γενικός διευθυντής έργων της ΚτΠ, ο φορέας διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή 251 έργα που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης, συνολικού ύψους 2,9 δισ. ευρώ, οι προγραμματικές συμφωνίες ανέρχονται σε 114 και είναι ύψους 4,5 δισ. ευρώ, ενώ υλοποιούνται 16 δράσεις ενίσχυσης συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι το 2019, οι προγραμματικές συμφωνίες ήταν 13 (930 εκατ. ευρώ), οι προκηρύξεις έργων ήταν 3 (41 εκατ. ευρώ) και υπήρχαν 26 συμβάσεις (635 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον κ. Γιάντση, συνολικά η ΚτΠ έχει αναλάβει να «τρέξει» 55 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Σταθερότητας «Ελλάδα 2.0».

Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω και πρόκειται σύντομα να προκηρυχθούν στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται όπως ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (442,44 εκατ. ευρώ), το Smart Cities (90 εκατ. ευρώ) και το Τουρισμός για Όλους (10 εκατ. ευρώ). Στα έργα που αναμένεται να προκηρυχθούν στους επόμενους μήνες περιλαμβάνονται έργα όπως είναι:

  • Ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς (15,2 εκατ. ευρώ)
  • Ανάπτυξη υπηρεσιών διαδικτύου (27,9 εκατ. ευρώ)
  • Εθνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (196 εκατ. ευρώ)
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός υπουργείου Εξωτερικών (60 εκατ. ευρώ)
  • Ψηφιακός Μετασχματισμός Αγροδιατροφικού Τομέα (58 εκατ. ευρώ)
  • Ψηφιοποίηση των αρχείων της ναυτιλίας (5 εκατ. ευρώ)
  • Δράσεις επέκτασης και υποστήριξης του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών (32,5 εκατ. ευρώ)
  • Δράσεις διασυνδεσιμότητας για προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (480 εκατ. ευρώ)
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΕΟΤ (10 εκατ. ευρώ)
  • Ενιαίο Μητρώο Τουριστικών επιχειρήσεων (10 εκατ. ευρώ)

Σε υλοποίηση είναι, επίσης, έργα όπως το Σύζευξις ΙΙ (620 εκατ. ευρώ), οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα (16,5 εκατ. ευρώ), το GOV – ERP (35,3 εκατ. ευρώ) και το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – HRMS (11 εκατ. ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης