Υπερταμείο : Στόχος να αυξήσει κατά 15% την αξία των περιουσιακών του στοιχείων έως το 2024
Να βελτιώσει την απόδοση μερισμάτων προς το Ελληνικό Δημόσιο κατά 60% την τριετία 2022-2024 και να επιτύχει αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% έως το 2024 στοχεύει το Υπερταμείο.
Αυτό προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου που παρουσίασε η διοίκηση του ομίλου υπό τον τίτλο «ΥΠΕΡαξία για την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες».
Αξίζει να σημειωθεί πως το Υπερταμείο, μέσω των θυγατρικών του, απασχολεί περισσότερους από 31.000 εργαζόμενους ενώ η αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται υπερβαίνει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης: «Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε αξία και ευημερία επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμες αποδόσεις, χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, στηρίζοντας την πράσινη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία. Αυτή η αποστολή, προσδιορίζει και το νέο ενεργό μας ρόλο».
Παράλληλα, το Υπερταμείο μετατρέπεται σε ενεργό μέτοχο, πραγματοποιώντας επενδύσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 ενώ σχεδιάζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις των δημοσίων επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχει. Παράλληλα επιδιώκει να εξορθολογήσει τα λειτουργικά έξοδα και να σταθεροποιήσει την κερδοφορία όλου του Ομίλου σε ποσοστό πάνω από 30%. Τέλος, η συνολική συνεισφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθει στα 85 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά οι δείκτες απόδοσης του Υπερταμείου - που είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες αφορούν:
- Για την οικονομία, στην αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά +15%
- Για το περιβάλλον, στη μείωση εκπομπών άνθρακα κατά -15%
- Για τους πολίτες, στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών κατά +40% από τις τιμές βάσης του 2021
Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις
Παράλληλα, με αμείωτους ρυθμούς -παρά την αρνητική συγκυρία- προχωρά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και είναι θυγατρική εταιρεία του Υπερταμείου. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, μέσα στον επόμενο μήνα θα προχωρήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας.
Ως προς τα αεροδρόμια, το αργότερο μέσα στον Αύγουστο θα έχει προχωρήσει η διαδικασία για την Καλαμάτα ενώ εξετάζεται η βέλτιστη δυνατή λύση για την αξιοποίηση των υπολοίπων 22 αεροδρομίων, που κατά πάσα πιθανότητα θα αξιοποιηθούν με το μορφή «πακέτου».
Όσον αφορά την Αττική Οδό, όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, στόχος είναι ο διαγωνισμός να «βγει» στον αέρα στις αρχές του 2023, με τη σχετική σύμβαση να ολοκληρώνεται αμέσως μετά το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, το έργο έχει ξεκινήσει έγκαιρα ώστε η διαδικασία του διαγωνισμού να έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας παραχώρησης, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
Παράλληλα, το Υπερταμείο σχεδιάζει την αποτίμηση των ακινήτων της θυγατρικής του ΕΤΑΔ, αρχής γενομένης με ένα πιλοτικό πακέτο 1.000 ακινήτων ώστε εν συνεχεία να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ψηφιακός μετασχηματισμός και δράσεις ESG
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Στέφανος Γιουρέλης, εστίασε στις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού παρουσιάζοντας την ανάπτυξη έξυπνων υποδομών και συνεργειών, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της θωράκισης του Ομίλου έναντι των κυβερνοεπιθέσεων.
Ειδικότερα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Υπερταμείο έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας της χώρας. Με ένα ξεχωριστό ESG & Sustainability πλάνο δράσεων ανά εταιρεία, δημιουργεί ένα οικοσύστημα το οποίο συμβάλλει αθροιστικά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Κλιματικού Νόμου και της Συμφωνίας του Παρισιού. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις του, θέτει κριτήρια ESG στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ ευθυγραμμίζει τα επενδυτικά σχέδια των θυγατρικών του με την πράσινη μετάβαση.
Ειδικότερα:
Δημιουργείται δείκτης απανθρακοποίησης και δρομολογείται ένα συγκεκριμένο πλάνο μετάβασης, με πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα στις Συγκοινωνίες Αθηνών.
- Υλοποιείται πανελλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ για την κοινωνική και περιβαλλοντική επίδραση του Υπερταμείου που περιλαμβάνει την επίδραση στην εθνική οικονομία (ΑΕΠ-οικονομική επίδραση, επίδραση στην απασχόληση και στο περιβάλλον).
- Στον άξονα της βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο/πελάτη, δημιουργούνται νέες υπηρεσίες που απλουστεύουν τις διαδικασίες και διευκολύνουν τους χρήστες, όπως Chatbot στον ΟΑΣΑ, συνεργασία των Business Units της ΕΤΑΔ με λιανεμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσία Online Ticketing στην Διώρυγα της Κορίνθου.
- Στον άξονα βιωσιμότητας σε σχέση με τους εργαζόμενους, υλοποιείται έρευνα ικανοποίησης για όλο το οικοσύστημα σε συνεργασία με την εταιρία Great Place to Work, με σκοπό τον εντοπισμό των σημείων βελτίωσης της ενδοεταιρικής κουλτούρας και του εργασιακού περιβάλλοντος.
- Γίνεται επίσης αποτύπωση της κατάστασης της διαφορετικότητας και συμπερίληψης του Ομίλου.
Ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την κατεύθυνση έχει και ο ενεργός διεθνής ρόλος του Υπερταμείου, ως μέλους του δικτύου One Planet for Sovereign Wealth Funds.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, για τον νέο ρόλο του οργανισμού, το Υπερταμείο στοχεύει στο να ωφεληθούν οι μελλοντικές γενιές μέσω των σημερινών του πρωτοβουλιών.
«Επενδύουμε στην ευημερία της Ελλάδας μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας αξία εξίσου για την οικονομία, τους πολίτες και το περιβάλλον».
Τέλος, παρουσιάστηκε το νέο λογότυπο του Υπερταμείου το οποίο σηματοδοτεί τον μετασχηματισμό του Υπερταμείου, την εξέλιξη, και την στοχοπροσήλωση στην ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας, μέσα από έναν στιβαρό και σύγχρονο σχεδιασμό.