ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Άλμα 7% στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο με «ελατήρια» κατανάλωση και επενδύσεις

Σταϊκούρας: «Η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική παρά τις εντεινόμενες πιέσεις» ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Με τροφοδότες την κατανάλωση και τις επενδύσεις η ανάπτυξη έκανε άλμα 7% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο η άνοδος διαμορφώθηκε στο 2,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η ισχυρή μεγέθυνση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 10,5% της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης και στην αύξηση κατά 12,7% των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου

Ειδικότερα η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Στον ιδιωτικό τομέα η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 11,6%, ενώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης μόλις κατά 1,8%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Ως προς την εικόνα σε επίπεδο τριμήνου καταγράφεται άνοδος 2,3% έναντι του 4ου τριμήνου του 2021:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,4%.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο δεν αποτελεί ένδειξη για την πορεία της ανάπτυξης ολόκληρο το έτος καθώς στη συγκεκριμένη περίοδο οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πληθωριστική κρίση ήταν περιορισμένες. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα συνιστούν μεγάλο ερωτηματικό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, το κύμα των ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα καθώς και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες επηρεάζουν σημαντικά την πορεία της οικονομίας. Σημειώνεται η κυβέρνηση προχώρησε σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεων για την ταχύτητα της ανάπτυξης το 2022 και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας χαμήλωσε το πήχη στο 3,1% του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,5%.

Με αφορμή τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις.

Αναλυτικότερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωση του αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 1 ο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.


Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται από την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ακρίβειας τα οποία αυτή προκαλεί, διατηρεί ισχυρή δυναμική.


Ενώ, ενθαρρυντικό για τις προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.


Οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στοσύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων.


Με συνέπεια, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και εφαλτήριο όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί, συνεχίζουμε τον απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα και ανοδικό δρόμο που έχουμε χαράξει για να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας περισσότερων νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης