Thessaloniki Investment Forum: Πώς θα γίνει η Θεσσαλονίκη hub καινοτομίας, επενδύσεων και τουρισμού
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε τo 1st Thessaloniki Investment Forum, μια διοργάνωση του CNN Greece που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 στο Electra Palace Thessaloniki, με τη συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης είναι πως «από εδώ περνούν όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γκιουλέκας, Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης.
«Από εδώ μπορεί κανείς να επεκτείνει την δραστηριότητα του σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να λένε ΝΑ Ευρώπη» σημείωσε και πρόσθεσε στην Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει κανείς ένα κέντρο, ένα στρατηγείο από όπου να ελέγχει μια επιχειρηματική, επενδυτική δραστηριότητα».
«Βάσιμα πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη όντως και θα πρωταγωνιστήσει, αρκεί να τις δώσουμε όλες εκείνες τις προοπτικές και τις δυνατότητες που χρειάζεται» κατέληξε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος της πόλης, κ. Στέλιος Αγγελούδης, σημείωσε πως αυτά που χρειάζεται η πόλη της Θεσσαλονίκης για να επιτευχθεί η ανάπτυξη, είναι πράξεις και ιδιωτικές επενδύσεις.
Παράλληλα, εξήγησε πως ο τουρισμός είναι ένα προσωπικό του στοίχημα και πρόσθεσε πως ο δήμος μαζί με την Ένωση Ξενοδόχων κάνουν μια τεράστια προσπάθεια για την ενίσχυση του τουρισμού δημιουργώντας ένα master plan
«Έχουμε δει ποιο πρέπει να είναι το τουριστικό προϊόν, ποια είναι η τουριστική ταυτότητα» και τώρα έχουν περάσει στην επόμενη φάση όπου ψάχνουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.
Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε και ο Νίκος Τζόλλας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Περιφέρεια «είναι στις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες στην Ευρώπη, στον κλάδο της καινοτομίας».
Παράλληλα, επισήμανε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός τρέχει με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που φέρνει στο επίκεντρο το θέμα των δεξιοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως τα προγράμματα σπουδών είναι αναγκαίο να προσαρμόζονται με πιο γρήγορους ρυθμούς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Χαιρετίζοντας την έναρξη του πρώτου πάνελ ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, κ. Δημήτρης Σκάλκος σημείωσε πως είναι σημαντική η δουλειά που γίνεται προκειμένου η Βόρεια Ελλάδα να εξελιχθεί σε ένα hub, ένα κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την ανάπτυξη πολυτροπικών διασυνδεδεμένων μεταφορών.
Ενώ τόνισε πως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με τις καλύτερες επιδόσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές.
Επενδυτικό σταυροδρόμι των Βαλκανίων
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες του πρώτου πάνελ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και τις γεωπολιτικές παράμετροι που επικρατούν.
Σημείο αναφοράς ήταν η επικράτηση της Θεσσαλονίκης ως κόμβο ανάπτυξης στα Βαλκάνια και οι εμβληματικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν ή σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν στην Β. Ελλάδα σε συνδυασμό με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.
Παράλληλα αναφέρθηκαν στις αλλαγές που έχουν γίνει στον οδικό και ενεργειακό χάρτη της περιοχής, οι πρωτοβουλίες απολιγνιτοποίησης, καθώς και η διασύνδεση της περιοχής με τις γειτονικές χώρες, με έμφαση στον τομέα των logistics.
Στο πάνελ με θέμα «Θεσσαλονίκη, επενδυτικό σταυροδρόμι των Βαλκανίων – Τράπεζες, Logistics, Ενέργεια» συμμετείχαν οι, Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ – HELEXPO, Θεόδωρος Γεροστεργιούδης, Γενικός Διευθυντής της Δ. Μασούτης Α.Ε., Αθανάσιος Σαββάκης, Επίτιμος Πρόεδρος ΣΒΕ, Δημήτρης Πάχτας, Αναπληρωτής Διευθυντής, Δ/ση Τραπεζικής Μεσαίων Επιχ/σεων, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Βασίλης Μαγκλάρας, Διευθύνων Σύμβουλος ΘΕΚ – Goldair, Κυριακή Κοσμίδου, Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικής-Τραπεζικής και Διευθύντρια του ΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Συνοντιστής ήταν ο Διευθυντής του CNN Greece, κ. Δημήτρης Πεφάνης.
Κορυφαίος τουριστικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο
Στους τέσσερις στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Τουρισμού αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό της η αρμόδιας υφυπουργός, κ. Έλενα Ράπτη, η οποία στάθηκε στο πως αυτοί οι στόχοι βρίσκουν εφαρμογή στην τουριστική ανάπτυξη της Β. Ελλάδος, δίνοντας έμφαση στον θεματικό τουρισμό, όπως ο θρησκευτικός και ο συνεδριακός τουρισμός.
Αυτοί είναι: 1. Η βιώσιμη και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, 2. Η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του ελληνικού προϊόντος, 3. Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και 4. Η αναβάθμιση της προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος αξιοποιώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ.
Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Η εξέλιξη της βορείου Ελλάδος σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο» συμμετείχαν οι, Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος Anatolia College, Πρόδρομος Μοναστηρίδης, Πρόεδρος Thessaloniki Convention Bureau, Μανώλης Κουτελιάς, Διευθυντής Επενδύσεων Noisis AE, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, CEO Tor Hotel Group, Paul Rosenberg, Regional VP Development Luxury France, Southern Europe & North Africa, Accor Hotels.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πάνελ παρουσιάστηκαν οι εμβληματικές επενδύσεις που έχουν αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της Βορείου Ελλάδος, τις προσπάθειες ανάπτυξης θεματικού τουρισμού και τις προκλήσεις που προκύπτουν σε αυτή την προσπάθεια.
Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Χάρης Ντιγριντάκης.
Θεσσαλονίκη, κέντρο καινοτομίας
Η Θεσσαλονίκη είναι ένα από τα μέρη της Ελλάδας που η καινοτομία ανθίζει σημείωσε ο υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τον χαιρετισμό του πριν την έναρξη του τρίτου πάνελ.
Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, όπως τη θέση στον χάρτη και τους ανθρώπους της, ενώ σημείωσε πως δεν είναι τυχαίο πως κάποιες από τις πολύ μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες έχουν επιλέξει την Θεσσαλονίκη για να στήσουν τους κόμβους καινοτομίας τους.
«Θα πρέπει πάνω σε αυτό να στηριχθούμε και να δούμε ότι η τεχνολογία επεκτείνεται».
Στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Θεσσαλονίκη, κέντρο καινοτομίας», παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις, επενδύσεις και πρωτοβουλίες που μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη σε ένα κέντρο καινοτομίας και προσέλκυση ταλέντου από όλη την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια
Στο πάνελ συμμετείχαν οι, Μάνος Αγρόδημος, Επιχειρησιακός Διευθυντής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Νίκος Τζόλλας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόφιλος Μυλωνάς, Πρόεδρος ΣΕΤΠΕ, Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Τεχνολογικού Κέντρου "Thess INTEC".
Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαλλάς.
Το 1ο Thessaloniki Investment Forum πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Εθνική Τράπεζα, Δ. Μασούτης, Noisis και Thriassio Logistics Center καθώς και υπό την αιγίδα των ΣΒΕ και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.