ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το μεγάλο «σαφάρι» των ενοικιαστών: Λιγοστεύουν τα διαθέσιμα διαμερίσματα, ανεβαίνουν οι τιμές

INTIME

Λιγότερα και ακριβότερα γίνονται κάθε χρόνο τα διαθέσιμα προς ενοικίαση διαμερίσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, με την αναζήτηση κατοικίας να μετατρέπεται σε «γολγοθά» για τους Έλληνες που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο ακίνητο.

Σε συνέχεια των σημαντικών αυξήσεων των προηγούμενων ετών, οι τιμές των ζητούμενων ενοικίων αυξήθηκαν το 2024, μεσοσταθμικά, κατά 5,6% σε διάστημα ενός έτους, σε πανελλαδικό επίπεδο. Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στην Αττική, φτάνοντας το 7,6%, με τη μέση τιμή στο λεκανοπέδιο να διαμορφώνεται στα 8,5 ευρώ ανά τ.μ., σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς. Οι υψηλότερες ζητούμενες τιμές, κατά μέσο όρο, καταγράφονται στα Νότια προάστια της Αθήνας με 10,1 ευρώ ανά τ.μ και στα Βόρεια προάστια, με 9,6 ευρώ ανά τ.μ.

Η διαρκής άνοδος των ενοικίων δημιουργεί μία επιπλέον, σημαντική πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό των Ελλήνων, ο οποίος επιβαρύνεται έτσι κι αλλιώς από το γενικότερο περιβάλλον ακρίβειας σε αγαθά και υπηρεσίες την τελευταία τριετία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόσφατα στο CNN Greece o κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, με τις τιμές των ενοικίων να έχουν αυξηθεί κατά 60%-70% σε σχέση με τα προηγούμενα 5-7 χρόνια, τουλάχιστον το 50%-60% του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πηγαίνει στην πληρωμή του ενοικίου.

Πόσο μειώθηκαν τα διαθέσιμα διαμερίσματα

Σε μία αγορά όπου οι τιμές επηρεάζονται σημαντικά από τη σχέση προσφοράς και ζήτησης, το γεγονός ότι τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα μειώνονται χρόνο με τον χρόνο, αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για την αύξηση των ενοικίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αγγελιών της «Χρυσής Ευκαιρίας», τα διαθέσιμα διαμερίσματα στην Αθήνα, επιφάνειας έως 80 τ.μ. μειώθηκαν το τρέχον έτος κατά 15,5% σε σχέση με πέρσι, την ίδια στιγμή που ζητούμενη τιμή τους διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στα 10,38 ευρώ ανά τμ, αυξημένη κατά 8,7% σε σχέση με το 2023. Ακόμη μεγαλύτερη πτώση ((-21,10%) παρατηρείται στις διαθέσιμες προς μίσθωση κατοικίες, επιφάνειας από 81 τ.μ. έως 120 τ.μ., με τις τιμές να αυξάνονται κατά 10,1% σε διάστημα ενός έτους.

Εξετάζοντας, ενδεικτικά, συγκεκριμένες συνοικίες της Αττικής, μείωση κατά 45% εμφανίζουν τα διαθέσιμα ακίνητα από 81 τ.μ. έως 120 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή, κατά 31,8% σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων στην περιοχή του Αιγάλεω καθώς και στη Μεταμόρφωση Αττικής, όπου στις κατοικίες από 121 τ.μ. και άνω, τα προς μίσθωση ακίνητα εμφανίζονται λιγότερα κατά 92%. Με ελάχιστες εξαιρέσεις σε κάποιες περιοχές και κατηγορίες ακινήτων, αντίστοιχη εικόνα εμφανίζουν και οι υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Ακόμη εντονότερο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές που αναζητούν κατοικία στη Θεσσαλονίκη. Στα διαμερίσματα επιφάνειας έως 80 τ.μ τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα μειώθηκαν κατά 34,1%, από 81 έως 120 τ.μ κατά 38,4% και στα άνω των 121 τ.μ κατά 20,7%.

Στροφή σε παλαιότερα ακίνητα

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές που κάνουν οι ενοικιαστές, αυτές διαφοροποιούνται σημαντικά ανά περιοχή, ως προς την επιφάνεια των διαμερισμάτων. Για παράδειγμα, στην Αττική, σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς, το 57% προτίμησε ακίνητα από 76 έως 150 τ.μ. κατά τη διάρκεια του 2024 ενώ στη Θεσσαλονίκη, το 65% επέλεξε μικρότερης επιφάνειας και συγκεκριμένα, διαμερίσματα έως 75 τ.μ.

Αντίθετα, όσον αφορά στην ηλικία των ακινήτων, η συντριπτική πλειονότητα όσων αναζητούν να νοικιάσουν διαμερίσματα και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, στρέφεται σε εκείνα μεγαλύτερης ηλικίας. Έτσι, στο κέντρο, τα προάστια της Αθήνας και τον Πειραιά, το 75% των ακινήτων που ενοικιάστηκαν ήταν 20 ετών και άνω, ενώ μόλις 3 στους 100 ενοικιαστές επέλεξαν νεόδμητα ακίνητα κάτω των 5 ετών. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν το 90% των ενοικιαστών προτίμησε ακίνητα 20 ετών και άνω σε όλες τις περιοχές ενώ νεόδμητα ακινήτων έως 5 ετών, ενοικιάστηκαν κυρίως στην Ανατολική πλευρά της πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης