Alpha: 1,55 δισ. ευρώ η ιδιωτική τοποθέτηση – Αρχή ενός «ενάρετου κύκλου» η ανακεφαλαιοποίηση
Το ποσό των 1,55 δισ. ευρώ καλείται να συγκεντρώσει από το book building η Alpha Bank, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων.
Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, η τράπεζα θα προχωρήσει σε reverse split της μετοχής σε αναλογία 50 παλιές μετοχές προς μια νέα. Θα προηγηθεί η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, ενώ το βιβλίο προσφορών (book building) θα κλείσει τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών με το δυσμενές σενάριο του stress test ήταν ύψους 2,743 δισ. ευρώ, ωστόσο μειώθηκε στα 2,563 δισ. ευρώ, καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) αναγνώρισε 180 εκατ. ευρώ από οργανικές ενέργειες μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας.
Μετά και την επιτυχή άσκηση διαχείρισης παθητικού, η οποία έγινε δεκτή από το 93% των ομολογιούχων, η Alpha συγκέντρωσε επιπλέον 1,011 δισ. από την ανταλλαγή των τίτλων των ομολογιούχων της. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών θα γίνει για ποσό 1,55 δισ. ευρώ. Πέραν του reverse split η τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των μετοχών σε 255,4 εκατομμύρια από 12,8 δισεκατομμύρια, σε αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής σε 3,5 ευρώ και στη δημιουργία ειδικού αποθεματικού 6,1 δισ. ευρώ. Αυστηρή προϋπόθεση από τον SSM είναι η ΑΜΚ να έχει ολοκληρωθεί ως τις 11 Δεκεμβρίου. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank θα ανέρχεται σε 17,7% ενώ η ενσώματη καθαρή θέση σε 9,31 δισ. ευρώ.
Εφόσον η Apha δεν πετύχει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από ιδιώτες, το εναπομείναν ποσό θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφού προηγουμένως μετατραπούν υποχρεωτικά σε μετοχές όλα τα ομόλογα της τράπεζας. Από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ράπανος τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οδηγείται σε μια εκ νέου κεφαλαιοποίηση εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης και της υπογραφής της τρίτης δανειακής σύμβασης.
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπορεί να αποτελέσει την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου για την ανάκαμψη της οικονομίας», επισήμανε ο κ. Ράπανος. Όπως είπε, οι διαρθρωτικές αλλαγές που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης μπορεί να δημιουργήσουν ένα νέο επιχειρηματικό πλαίσιο που θα δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, απελευθερώνοντας την δημιουργικότητα και αναδεικνύοντας νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Για το όμιλο της Alpha επισήμανε ότι ο έλεγχος της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού AQR ανέδειξε την τράπεζα ως την καλύτερη τράπεζα της χώρας, με τις μικρότερες ανάγκες. Επίσης στη συνολική άσκηση του stress test η τράπεζα είχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κλάδο, ωστόσο αν συνυπολογιστεί ότι έχουν αποπληρωθεί οι προνομιούχες μετοχές προς το Δημόσιο, πάλι η τράπεζα θα εμφάνιζε την καλύτερη επίδοση. «Ο όμιλος της Alpha είναι ο πλέον υγιής τραπεζικός οργανισμός στην Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να συμβάλει και πάλι, κυρίως με τη στήριξη των νέων και αυτό γιατί «ξέρουμε ότι το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει και ότι δεν πρέπει να αφήσουμε άλλη μια ευκαιρία να πάει χαμένη».