ΑΓΟΡΕΣ

Πράσινο φως για την ανακεφαλαιοποίηση στην Πειραιώς

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στο τυπικό της διαδικασίας της έκτακτης γενικής συνέλευσης κινήθηκε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς ιδιαίτερες δηλώσεις, καθώς το βιβλίο προσφορών για τους ιδιώτες επενδυτές παραμένει ανοικτό.

Ο πρόεδρος της Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, ανέφερε μόνο ότι η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων ήταν η μόνη επιλογή λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί τάχιστα, να μην τεθούν σε κίνδυνο οι καταθέσεις και οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν ξανά την οικονομία.

Βάση της αξιολόγησης που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν σε 4,933 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,213 δισ. υπό το βασικό σενάριο του stress test και τα 2,720 δισ. υπό το δυσμενές. Κατόπιν της αναγνώρισης από τον SSM, συνολικής ελάφρυνσης 873 εκατ. ευρώ από το capital plan της τράπεζας, εκ των οποίων 602 εκατ. από την επαναγορά ομολόγων (LME), οι κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου μειώνονται στο 1,340 δισ. ευρώ και οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες στα 4,662 δισ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου προς κάλυψη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (75% που θα καλυφθεί με έκδοση CoCos), ανέρχεται σε 2,040 δισ. ευρώ.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με ιδιωτική τοποθέτηση μέσω βιβλίου προσφορών, κεφαλαιοποίησης υποχρεώσεων από διαχείριση παθητικού και έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, με υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα υπέρ του ΤΧΣ. Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε επίσης reverse split της μετοχής σε αναλογία 100 παλιές μετοχές προς μια νέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης