ΑΓΟΡΕΣ

Credit Suisse: O πολιτικός κίνδυνος είναι περιορισμένος για την Ελλάδα

Τη στιγμή που η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων εν όψει σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων και δημοψηφισμάτων στην ευρωζώνη τρομάζει τις αγορές, για την Credit Suisse η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μετά τον ανασχηματισμό δείχνει να ομαλοποιείται περαιτέρω, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η επίτευξη ορισμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και κάποια στιγμή, όπως αναφέρει, η επιστροφή μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες στις αγορές.

Είναι πιθανό, εκτιμά η ελβετική τράπεζα, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να ανακοινωθούν κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Στη συνέχεια το ΔΝΤ θα συμφωνήσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει τη δική της ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να λάβει χώρα το συντομότερο στις 8 Δεκεμβρίου ή κατά τις επόμενες εβδομάδες. Καθώς το κόστος των μέτρων περιορίζει την ισχύ του κυβερνώντος κόμματος, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, ενδεχομένως κάποια στιγμή το επόμενο έτος η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ενώ κάτι τέτοιο θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια, εν τούτοις, όπως αναφέρει, μια νίκη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης είναι πιθανό να θεωρηθεί καλό νέο για τις αγορές. Ως εκ τούτου, αναφέρει η Credit Suisse, ο πολιτικός κίνδυνος είναι πλέον περιορισμένος για την Ελλάδα, αν σκεφθεί μάλιστα κανείς το πρόσφατο παρελθόν, ενώ σε κάθε περίπτωση ο συστημικός κίνδυνος έχει μάλλον εκλείψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης