Πτώση «σοκ» 10% στις εξαγωγές της Κίνας το Σεπτέμβριο
Πτώση 10% κατέγραψαν οι εξαγωγές της Κίνας το Σεπτέμβριο, γεγονός που καταδεικνύει πως η αποθέρμανση της ζήτησης στην ασιατική οικονομία συνεχίζεται με ταχύτερους ρυθμούς.
Αναλυτικότερα, οι εισαγωγές και εξαγωγές της Κίνας βρέθηκαν πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών το Σεπτέμβριο. Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 10% σε όρους δολαρίου και οι εισαγωγές εμφάνισαν πτώση 1,9%. Η χώρα εμφάνισε το Σεπτέμβριο εμπορικό πλεόνασμα ύψους 41,99 δισ. δολαρίων.
Η μείωση στις εισαγωγές προέκυψε παρότι η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε από περίπου 30 δολάρια το Σεπτέμβριο του 2015 σε περίπου 50 δολάρια τον περασμένο μήνα. Χωρίς αυτή την άνοδο, οι εισαγωγές θα ήταν ακόμη πιο αδύναμες.
Αν και αναλυτές δεν είναι σίγουροι ότι τα αδύναμα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο αποτελούν ένδειξη βραδείας οικονομικής ανάπτυξης μελλοντικά, ωστόσο τα διεθνή χρηματιστήρια σημείωσαν απώλειες, προεξοφλώντας πως η ανατίμηση του δολαρίου μετά από τη πολύαναμενόμενη αύξηση επιτοκίων της Fed θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στην κινεζική οικονομία.
Με πτώση 0,39% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του γεν έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσιοποίηση μέτριων στατιστικών στοιχείων για το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας. Ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,39%, με απώλειες 65,76 μονάδων, για να κλείσει στις 16.774,24 μονάδες.Ο δείκτης Topix έμεινε σχεδόν αμετάβλητος, στις 1.342,31 μονάδες.
Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης καθώς τα απαισιόδοξα εμπορικά στοιχεία από την Κίνα έπληξαν τις μεταλλευτικές εταιρείες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση άνω του 1%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες περίπου 8%. Όλοι οι βασικοί κλαδικοί δείκτες κινούνταν σε αρνητικό έδαφος.