ΑΓΟΡΕΣ

Η Fed αναστατώνει διαρκώς τις αγορές

Reuters

Νέο γύρος έντονης ρευστότητας εκδηλώθηκε στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι πλησιάζει ο καιρός που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν χθες ισχυρές πιέσεις με τις αγορές του Λονδίνου, του Παρισιού και της Φρανκφούρτης να κλείνουν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 1,68%, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 557,25 μονάδες.

Οι πωλήσεις στις διεθνείς αγορές οφείλονται κυρίως στην προσδοκία ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Η αύξηση αυτή μπορεί μάλιστα να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα όταν θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της Fed υπό την πρόεδρό της Τζάνετ Γέλεν.

Οι πωλήσεις στα χρηματιστήρια άρχισαν την Παρασκευή όταν ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Ερικ Ρόσενγκρεν αύξησε τις προσδοκίες για αύξηση του κόστους δανεισμού πριν από το τέλος του 2016. Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι οι πιθανότητες να αυξηθούν τα επιτόκια από τη Fed αυτόν τον μήνα κυμαίνονται περίπου στο 24%.

Φόβοι έχουν εκδηλωθεί επίσης και για την πορεία των κρατικών ομολόγων, πολλά από τα οποία προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις λόγω της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής από κεντρικές τράπεζες όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας (Bund) σκαρφάλωσαν πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά από το δημοψήφισμα για το Brexit που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, φθάνοντας ακόμη και το 0,06%.

Μεγαλύτερες ήταν οι αυξήσεις στα επιτόκια των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης. Τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας σκαρφάλωσαν στο 1,08%, της Ιταλίας στο 1,28% και της Πορτογαλίας στο 3,21%.

Εντονες διακυμάνσεις καταγράφηκαν επίσης στις τιμές του πετρελαίου με τις τιμές να υποχωρούν στις ΗΠΑ έως 2%, στα 45 δολάρια το βαρέλι. Στη συνέχεια πάντως υπήρξε ανάκαμψη με τις τιμές να κινούνται ξανά στα 46 δολάρια το βαρέλι. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,1221 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης