ΑΓΟΡΕΣ

Κρυπτονομίσματα: Απάτες με bitcoins στην Ελλάδα - Τι να προσέξετε

Κρυπτονομίσματα: Απάτες με bitcoins στην Ελλάδα - Τι να προσέξετε
The Associated Press

Την ώρα που η αγορά των κρυπτονομισμάτων και ξεπερνά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για τα crypto, τα bitcoin και τα nfts, ωστόσο το ίδιο συμβαίνει και με  τις καταγγελίες ατόμων που θέλησαν να επενδύσουν και έπεσαν θύματα επιτήδειων.

Η εκτίναξη του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος δημιουργεί ένα αισιόδοξο κλίμα και πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να επενδύσουν στην αγορά, ακόμα και αν δεν έχουν γνώσεις σχετικά με τα crypto, καθώς ακούν τις εκτιμήσεις για περαιτέρω άνοδο.

Την ίδια ώρα η τεχνολογική πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης, κάνει τις απάτες να φαίνονται πιο πραγματικές, ακόμη και για τους πιο εξελιγμένους επενδυτές, δηλώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Απάτες με bitcoins στην Ελλάδα

Σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου των crypto οι απάτες τέτοιου τύπου έχουν γίνει ένα συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη γνώσεων ενημέρωσης.

«Είναι συχνό φαινόμενο, έχουμε πάρα πολλούς οι οποίοι είναι επιρρεπείς στην αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων, αλλά είναι πολλές επιχειρήσεις οι οποίες δέχονται κρυπτονομίσματα αλλά με κάποιες αλόγιστες αναλογίες με το ευρώ» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μαντές, μηχανικός Η/Υ και εμπειρογνώμονας ηλεκτρονικού εγκλήματος, σε ρεπορτάζ του MEGA.

Προσοχή εφιστά η coinbase

Την προσοχή των επενδυτών εφιστά η coinbase για τις απάτες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Οι απατεώνες «λατρεύουν, λατρεύουν, λατρεύουν να αξιοποιούν εξωτερικά γεγονότα, να δημιουργούν σύγχυση, να δημιουργούν αυτή την αίσθηση του επείγοντος και να κλέβουν τα χρήματα που έχετε κερδίσει με κόπο», σύμφωνα εκπρόσωπο του Identity Theft Resource Center, όπως αναφέρει το CNBC.

Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό, δεδομένου ότι το Κέντρο Καταγγελιών για Εγκλήματα Διαδικτύου του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών έλαβε πέρυσι περισσότερες από 69.000 καταγγελίες σχετικά με απάτες με κρυπτονομίσματα, με εκτιμώμενες απώλειες που ξεπερνούν τα 5,6 δισ. δολάρια.

Οι απώλειες που σχετίζονται με αυτές τις καταγγελίες αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών ζημιών απάτης που αναφέρθηκαν.

Πώς να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε τις απάτες

Οι διαδεδομένες απάτες σήμερα περιλαμβάνουν ψεύτικα μπόνους σε αντάλλαγμα για μια αρχική επένδυση, ψεύτικες προσφορές νομισμάτων, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα phishing που φαίνεται να προέρχονται από αξιόπιστες εταιρείες κρυπτογράφησης ή ανταλλακτήρια, συστήματα Ponzi και πυραμίδες ή απάτες «χοιροσφαγείου» που περιλαμβάνουν απατεώνες που χτίζουν εμπιστοσύνη με την πάροδο του χρόνου, συχνά παριστάνοντας τους φίλους ή ερωτικούς συντρόφους, πριν πείσουν τα θύματα να επενδύσουν σε ψεύτικες πλατφόρμες κρυπτογράφησης.

Τα σχήματα επικαλούνται επίσης συνήθως γνωστά ονόματα όπως ο λάτρης της κρυπτογράφησης και διευθύνων σύμβουλος της Tesla Ίλον Μασκ.

Οι απατεώνες μεταδίδουν ψεύτικα βίντεο του Μασκ, συμπεριλαμβανομένων ψεύτικων livestreams, κάνοντας να φαίνεται σαν να μιλάει για συγκεκριμένες ευκαιρίες κρυπτονομισμάτων.

Σε μια τέτοια απάτη, οι κλέφτες προσπάθησαν να δελεάσουν τους επενδυτές να σαρώσουν έναν κωδικό QR πριν τελειώσει η «ζωντανή μετάδοση».

Η Coinbase βλέπει αρκετές απάτες στις οποίες οι κυβερνοκλέφτες στέλνουν ένα μήνυμα που ισχυρίζεται ότι ο λογαριασμός ενός κατόχου κρυπτογράφησης έχει παραβιαστεί.

Εάν ο χρήστης απαντήσει στο κείμενο, οι απατεώνες προσπαθούν να αποσπάσουν πρόσθετες πληροφορίες, όπως η φράση σπόρου του ιδιοκτήτη κρυπτογράφησης, η οποία επιτρέπει στους κλέφτες να αδειάσουν τον λογαριασμό, δήλωσε ο Jeff Lunglhofer, επικεφαλής ασφαλείας πληροφοριών της Coinbase.

Οι άνθρωποι πέφτουν σε αυτό επειδή όλα φαίνονται αληθοφανή και οι απατεώνες τους πείθουν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία βρίσκονται σε κίνδυνο, πρόσθεσε.

Αν λάβετε ένα μήνυμα ή ένα email που ισχυρίζεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τον κρυπτογραφικό σας λογαριασμό, μην απαντήσετε και μην κάνετε κλικ σε κανένα σύνδεσμο.

Αντ' αυτού, μεταβείτε απευθείας στον ιστότοπο του παρόχου σας ή καλέστε τον αριθμό τηλεφώνου που γνωρίζετε ότι συνδέεται με τον πάροχο για να ενημερωθείτε για τον λογαριασμό σας.

Οι απατεώνες μερικές φορές στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τοποθετούν διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας προσφορές μίας χρήσης για επενδύσεις σε κρυπτογράφηση.

Αυτές οι διαφημίσεις συχνά μοιάζουν με νόμιμες προσφορές από αξιόπιστες εταιρείες που οι άνθρωποι μπορεί να γνωρίζουν ή να έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, δήλωσε ο Howard Greenberg, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Blockchain και Κρυπτονομισμάτων, μιας μη κερδοσκοπικής εμπορικής ένωσης.

Αλλά μπορεί να λείπει ένα γράμμα από τη διεύθυνση URL και αν κάνετε κλικ σε αυτό, θα δείτε κάτι που μοιάζει πολύ με την αρχική σελίδα του αξιόπιστου ιστότοπου, προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση στους ανθρώπους, δήλωσε ο Greenberg.

Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, οι χρήστες μπορούν να πληκτρολογούν οι ίδιοι και μπαίνουν απευθείας τους ιστότοπους των νόμιμων παρόχων που χρησιμοποιούν.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επενδυτές μπορούν να πηγαίνουν απευθείας εκεί για να αγοράσουν κρυπτογράφημα και δεν πέφτουν κατά λάθος σε απάτη κάνοντας κλικ σε σύνδεσμο κάποιου άλλου.

Επιπλέον, συνιστά στους ανθρώπους να αγοράζουν κρυπτογράφηση μόνο σε αξιόπιστα ανταλλακτήρια, στα οποία περιλαμβάνονται το Coinbase και το Gemini.

Η Fanusie συνιστά στους υποψήφιους επενδυτές να αναζητούν στο διαδίκτυο το ιστορικό κάθε εταιρείας με την οποία σκέφτονται να συνεργαστούν.

Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει επίσης να αφιερώσουν χρόνο για να βεβαιωθούν ότι οποιοδήποτε ψηφιακό νόμισμα που σκέφτονται να αγοράσουν είναι νόμιμο.

Εάν το token δεν είναι καταχωρημένο σε έναν mainstream ιστότοπο, μπορεί να μην είναι νόμιμο ή μπορεί να είναι σκοτεινό και συνεπώς πιο επικίνδυνο. Ένας τρόπος για να επαληθεύσετε τη νομιμότητα ενός token είναι να το αναζητήσετε σε ιστότοπους παρακολούθησης τιμών όπως το CoinGecko ή το CoinMarketCap.