ΑΓΟΡΕΣ

Ρεκόρ στις τιμές αλουμίνας στην Κίνα - Ανησυχία για την προσφορά βωξίτη στη Γουινέα

AP Photo/Jens Meyer

Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασαν οι τιμές της αλουμίνας στο Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης την Παρασκευή 11/10, σημειώνοντας άλμα άνω του 6%, λόγω των ανησυχιών για διακοπή της προσφοράς βωξίτη από τη Γουινέα, εν μέσω μιας ήδη στενής αγοράς, σύμφωνα με το Reuters. 

Κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα μέσα στην ημέρα, η Emirates Global Aluminium (EGA), με ανακοίνωση της ότι οι εξαγωγές βωξίτη από τη θυγατρική της Guinea Alumina Corporation (GAC) αναστέλλονται από τα τελωνεία.

Η τιμή έχει εκτιναχθεί κατά 35% φέτος και οδεύει για τέταρτη συνεχόμενη ετήσια άνοδο.

Το συμβόλαιο αλουμίνας του Νοεμβρίου που αποτελεί το πλέον διαπραγματεύσιμο συμβόλαιο στο Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης σημείωσε άνοδο έως και 6,4% στα 4.630 γουάν (655,20 δολάρια) ανά μετρικό τόνο, ένα υψηλό ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε το συμβόλαιο τον Ιούνιο.

Το συμβόλαιο υποχώρησε αργότερα στη συνεδρίαση, αλλά έκλεισε 4,6% υψηλότερα στα 4.553 γουάν τον τόνο.

Υπενθυμίζεται πως η τιμή της αλουμίνας spot στην Κίνα έφθασε χθες στην υψηλότερη τιμή από τουλάχιστον το 2012, στα 4.214 γουάν τον τόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς μετάλλων της Σαγκάης που δημοσιεύονται στο LSEG Workspace.

Σε ευρωπαϊκό, αλλά και εγχώριο επίπεδο, η είδηση προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στους επιχειρηματικούς κύκλους της ενέργειας και των κατασκευών.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αναλυτές, στην Ελλάδα η Metlen είναι μια από τις εταιρείες που ευνοούνται από την άνοδο των τιμών αλουμινίου, ειδικά καθώς διαθέτει μεταλλεία βωξίτη διασπορικού τύπου (μονοϋδρικός) στη ζώνη Παρνασσού – Γκιώνας.

Η σημασία του βωξίτη

Ο βωξίτης εξευγενίζεται σε αλουμίνα, το κύριο συστατικό για την παραγωγή αλουμινίου και η Γουινέα είναι ο νούμερο 2 παραγωγός της σπάνιας γαίας στον κόσμο, μετά την Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί πως χάρη στις μοναδικές ιδιότητες του βωξίτη, το αλουμίνιο έχει γίνει το υλικό επιλογής για παραγωγούς καθαρής τεχνολογίας σε εφαρμογές όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπαταρίες, ηλεκτρικά συστήματα, αποδοτικές πηγές συσκευασίας, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και καθαρή κινητικότητα.

Ο βωξίτης έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική πρώτη ύλη, κρίσιμη για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία αυτής της συμφωνίας, καθώς συμβάλλει σε πλήθος έργων που προάγουν παγκοσμίως την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης