ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι αγορές ενέργειας φοβούνται τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού στα Στενά του Ορμούζ

Γιατί οι αγορές ενέργειας φοβούνται τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού στα Στενά του Ορμούζ
ASSOCIATED PRESS - Danilo Reynoso/U.S. Navy

Η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει επαναφέρει την πιο σημαντική πετρελαϊκή αρτηρία του κόσμου στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Πρόκειται για το Στενό του Ορμούζ, μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, το οποίο αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα ζωτικής σημασίας σημείο ασφυξίας για τη διαμετακόμιση πετρελαίου, καθώς αποτελεί ένα στενό, αλλά στρατηγικά σημαντικό κανάλι που συνδέει τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Το 2022, η ροή πετρελαίου στο Στενό του Ορμούζ ήταν κατά μέσο όρο 21 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA).

Αυτό ισοδυναμεί με το 21% περίπου του παγκόσμιου εμπορίου αργού πετρελαίου.

Απειλή για τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας

Η αδυναμία του πετρελαίου να περάσει από ένα σημαντικό σημείο διόδου, έστω και προσωρινά, μπορεί να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας, να αυξήσει το κόστος μεταφοράς και να δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στον εφοδιασμό.

Για πολλούς ενεργειακούς αναλυτές, ένα γεγονός όπου θα υπάρξει αποκλεισμός ή σημαντική διακοπή των ροών μέσω του Στενού του Ορμούζ, θεωρείται ως το χειρότερο σενάριο - ένα σενάριο που θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου να σκαρφαλώσουν πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Η χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αν το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν [και] το Ιράν λάβει μέτρα για να επιβραδύνει ή ενδεχομένως να προσπαθήσει να μπλοκάρει το Στενό του Ορμούζ», δήλωσε ο Alan Gelder, ενεργειακός αναλυτής της Wood Mackenzie, στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC τη Δευτέρα.

«[Αυτό] θα είχε πολύ πιο δραματικές επιπτώσεις, διότι από εκεί διέρχεται το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών αργού από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Ιράκ - και τα ΗΑΕ σε κάποιο βαθμό - που είναι οι κάτοχοι της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας», δήλωσε ο Gelder.

«Έτσι, υποστηρίζουμε ότι η αγορά δεν τιμολογεί τη χειρότερη περίπτωση, αλλά τον πιθανό αντίκτυπο στις ιρανικές ενεργειακές υποδομές», πρόσθεσε.

Η υπόσχεση του Ισραήλ να αντεπιτεθεί στο Ιράν μετά από επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα έχει τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι η χώρα θα μπορούσε σύντομα να εξαπολύσει επίθεση στις ενεργειακές υποδομές της Τεχεράνης.

Το Ιράν, το οποίο έχει υποσχεθεί μια δική του δυναμική απάντηση σε περίπτωση περαιτέρω ισραηλινών ενεργειών, είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.