ΑΓΟΡΕΣ

Πάνω από 5.500 εταιρίες «μπήκαν» στο χρηματιστήριο της Κίνας μέσα στο 2024

Χρηματιστές σε ασιατική αγορά 

AP Photo/Ahn Young-joon

Στις 5.538 έφτασαν οι εταιρίες που είχαν εισαχθεί στα κινεζικά χρηματιστήρια μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2024, σύμφωνα με την Ένωση Μετοχικών Εταιριών της Κίνας (CAPC).

Τα χρηματιστήρια στη Σανγκάη, στην Σεντζέν και στο Πεκίνο είχαν αντίστοιχα 2.268, 2.839 και 251 εισηγμένες εταιρίες μέχρι τα τέλη Αυγούστου, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της CAPC.

Οι κρατικές και μη κρατικές εταιρίες μετοχικών συμμετοχών αντιστοιχούσαν σε ποσοστά 27% και 73% αντίστοιχα επί του συνόλου των εισηγμένων εταιριών στους τομείς, της βιομηχανικής παραγωγής, του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, του λογισμικού, των υπηρεσιών τεχνολογίας της πληροφορικής, όπως επίσης των πωλήσεων χονδρικής και λιανικής.

Οι επαρχίες Γκουανγκντόνγκ, Τζετζιάνγκ και Τσιανγκσού είχαν συνεισφορά σε ποσοστό 42,48% επί του συνολικού αριθμού των εισηγμένων εταιριών στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά.

Διασυνοριακό εμπόριο

Ετήσια αύξηση 21,1% κατέγραψαν οι πληρωμές σε γιουάν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2024. Σύμφωνα με αναφορά της κινεζικής κεντρικής τράπεζας (PBC), το κινεζικό νόμισμα, γνωστό και ως renminbi (RMB), χρησιμοποιήθηκε όλο και περισσότερο στο διασυνοριακό εμπόριο στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με δεδομένη την ισχυροποίηση της παρουσίας του κινεζικού νομίσματος στην παγκόσμια αγορά.

Η φετινή αναφορά της PBC για τη διεθνοποίηση του γιουάν αναφέρει ότι πληρωμές στο κινεζικό νόμισμα και στο πλαίσιο του διασυνοριακού εμπορίου κατέγραψαν ετήσια αύξηση 21,1% στα 41,6 τρισεκατομμύρια γιουάν (5,40 τρισεκατομμύρια ευρώ) για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου.

Σύμφωνα με την αναφορά, στο ίδιο οκτάμηνο, οι διασυνοριακές πληρωμές, αλλά και οι αποδείξεις στο κινεζικό νόμισμα για την εξυπηρέτηση του διασυνοριακού εμπορίου αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 26,5% επί της συνολικής χρήσης των τοπικών και ξένων νομισμάτων, έναντι ποσοστού 24,8% το 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης