ΑΓΟΡΕΣ

Ο χρυσός ανεβαίνει, το δολάριο πέφτει, τι συμβαίνει στις αγορές

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο χρυσός έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 30% από τις αρχές του 2024 μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS, «ο χρυσός μπορεί να κερδίσει περαιτέρω έδαφος, καθώς τα επιτόκια πέφτουν».

Μάλιστα όπως τονίζει, το πολύτιμο μέταλλο έχει ήδη κερδίσει ώθηση από τη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης της Fed, η οποία μειώνει το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης περιουσιακών στοιχείων με μηδενική απόδοση.

Ωστόσο, η χαλάρωση της Fed αναμένεται να προσθέσει στην πίεση που δέχεται εδώ και αρκετούς μήνες το αμερικάνικο δολάριο ΗΠΑ.

«Η αποφασιστική μείωση του επιτοκίου της Fed κατά 50 μονάδες βάσης έχει συμβάλει στην αισιοδοξία των αγορών μετοχών την τελευταία εβδομάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά στις εκτιμήσεις της, χωρίς να ξεχνά να τονίσει πως ο βαθμός επιτυχίας της Fed στην καθοδήγηση των ΗΠΑ προς μια ήπια προσγείωση θα είναι σημαντικός για τον καθορισμό των προοπτικών.

Ο χρυσός κερδίζει έδαφος

Το πολύτιμο μέταλλο έχει ήδη κερδίσει ώθηση από τη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης της Fed, η οποία μειώνει το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης περιουσιακών στοιχείων με μηδενική απόδοση.

Ο χρυσός σκαρφαλώνει πάνω από τα 2.670 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά, και μέχρι στιγμής έχει σημειώσει άνοδο κοντά στο 29% για το 2024, γεγονός που τον φέρνει σε τροχιά για το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος των τελευταίων 14 ετών.

Με τις μέσες προσδοκίες των κορυφαίων αξιωματούχων της Fed για περαιτέρω χαλάρωση κατά 150 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2025, «το σκηνικό για τον χρυσό θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτικό» σημειώνουν οι αναλυτές και προσθέτουν:

«Υπάρχουν αρκετές άλλες δυνάμεις που υποστηρίζουν τον χρυσό».

Όπως εξηγούν, το μέταλλο επωφελείται συχνά από τη ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου και για αυτό τον λόγο αναμένεται συνεχιζόμενη ζήτηση αντιστάθμισης εν μέσω των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Η βασική υπόθεση της UBS είναι ότι ο χρυσός θα διαπραγματεύεται περίπου 2.700 δολάρια ΗΠΑ έως τα μέσα του 2025 και θα μπορούσε να κερδίσει περαιτέρω.

Πίεση στο δολάριο

Ο δείκτης δολαρίου DXY, ο οποίος παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι σημαντικών ομολόγων, έχει υποχωρήσει περίπου 5% από τις αρχές Ιουλίου.

Ενώ άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες πρόκειται να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια -συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ελβετικής Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας- οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η Fed θα μειώσει τα τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό από τους ομολόγους της.

Αυτό θα συνεχίσει να μειώνει το πλεονέκτημα των αποδόσεων του δολαρίου ΗΠΑ, ένα βασικό στήριγμα για το νόμισμα τα προηγούμενα δύο χρόνια.

«Εδώ και καιρό συμβουλεύουμε τους επενδυτές να προετοιμαστούν για χαμηλότερα επιτόκια» επισημαίνουν, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed διαβρώνουν τις αποδόσεις των μετρητών.

«Συνεχίζουμε να συνιστούμε τη μετατόπιση των πλεοναζόντων αποθεματικά που διατηρούνται σε καταθέσεις ή σε αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς σε πιο ανθεκτικά πηγές εισοδήματος».

«Η έναρξη της χαλάρωσης της Fed έχει επίσης ευρύτερες επιπτώσεις σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, προσθέτοντας στο υποστηρικτικό σκηνικό για τις μετοχές, τον χρυσό, και το πετρέλαιο, ενώ προσθέτει αντίξοες συνθήκες για το δολάριο ΗΠΑ και αυξάνει το κίνητρο για τους επενδυτές που δεν βασίζονται στο δολάριο ΗΠΑ να μειώσουν την έκθεση στο δολάριο ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων την αντιστάθμιση περιουσιακών στοιχείων, τη διαφοροποίηση σε διεθνές επίπεδο ή τη χρήση δικαιωμάτων προαίρεσης».

Θετικό σκηνικό για το πετρέλαιο

«Μια φιλική προς την ανάπτυξη νομισματική πολιτική από τη Fed συνθέτει ένα θετικό σκηνικό για τις τιμές του πετρελαίου», σημειώνει στην έκθεση της η UBS

Το αργό μπρεντ τείνει να βοηθηθεί από μια αισιόδοξη διάθεση στις αγορές και το κλίμα έχει βελτιωθεί από την αποφασιστική έναρξη του της χαλάρωσης από τη Fed.

Μακροπρόθεσμα, οι προσπάθειες της Fed να στηρίξει οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να είναι θετικές για τη ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, εκτιμούν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς ήταν υποτονική, καθώς αυξήθηκε μόλις κατά 0,3% μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιουλίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Αυτό έχει διατηρήσει την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα. Η αύξηση της παραγωγής ήταν επιβραδύνεται στις ΗΠΑ και η παραγωγή ήταν ιδιαίτερα αδύναμη στους βασικούς παραγωγούς όπως η Βραζιλία και η Λιβύη.

Χάρη στον κύκλο χαλάρωσης της Fed και την υποστηρικτική δυναμική προσφοράς ζήτησης, «αναμένουμε ότι το πετρέλαιο θα ανέλθει σε περίπου 87 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους» αναφέρουν και προσθέτουν

«Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να συνιστούμε στους επενδυτές που αναζητούν τον κίνδυνο να πωλούν το αργό πετρέλαιο τους καθοδικούς κινδύνους των τιμών του πετρελαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης