ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση 8,2% στο χρηματιστήριο της Τουρκίας τον Αύγουστο - Η χειρότερη απόδοση στην παγκόσμια αγορά

Πτώση 8,2% στο χρηματιστήριο της Τουρκίας τον Αύγουστο -  Η χειρότερη απόδοση στην παγκόσμια αγορά
AP Photo

Η χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο τον Αύγουστο, καθώς τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός κατέστρεψαν τα εταιρικά κέρδη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Borsa Istanbul 100 Index σημειώνει πτώση 8,2% μέχρι στιγμής για τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη χειρότερη απόδοση στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά.

Οι Τούρκοι επενδυτές λένε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι: πόσο άσχημη θα είναι η οικονομική επιβράδυνση;

Με τα επιτόκια στο 50% και τη χώρα να εξακολουθεί να υποφέρει από τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, οι εταιρείες βλέπουν τον αντίκτυπο στα αποτελέσματά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ata Investment, εταιρεία έδρα την Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι αναμένει ότι οι τουρκικές εταιρείες που παρακολουθεί θα καταγράψουν πτώση 28% στα καθαρά κέρδη τους φέτος.

«Οι προοπτικές για τις τουρκικές μετοχές εξακολουθούν να είναι μάλλον αβέβαιες», δήλωσε ο Burak Cetinceker, διαχειριστής κεφαλαίων στην Strateji Portfoy. «Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο έχει τιμολογηθεί ο αρνητικός αντίκτυπος», σύμφωνα με το Bloomberg.

«Μαύρο» γ' τρίμηνο

Ο πραγματικός αντίκτυπος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας και της οικονομικής κρίσης θα είναι πιο ορατός στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, πρόσθεσε. Μέχρι τότε, κατά την άποψή του, είναι δύσκολο να έχει κανείς μεγάλη εμπιστοσύνη στην αγορά.

Άλλοι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί. Η Barings Asset Management μείωσε τη θέση της στις τουρκικές μετοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λέγοντας ότι οι τιμές των μετοχών αντανακλούν ήδη τη στροφή προς την "ορθόδοξη" οικονομική πολιτική

Οι τουρκικές νομισματικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, λέγοντας ότι πρέπει να δουν βελτίωση των προσδοκιών για τις τιμές καθώς και μια διαρκή μείωση του μηνιαίου πληθωρισμού. Η συζήτηση είναι πιθανόν να ενταθεί καθώς η οικονομική επιβράδυνση αρχίζει.