ΑΓΟΡΕΣ

Αισιόδοξη για τις αμερικάνικες μετοχές η UBS - Οι θετικές προοπτικές παραμένουν

AP/Michael Probst

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα σε υψηλούς τόνους, καθώς η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell σηματοδότησε την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα για πρώτη φορά μετά την πανδημία.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,2% την Παρασκευή, καταγράφοντας μια δεύτερη εβδομάδα κερδών μετά το ξεπούλημα νωρίτερα σήμερα του μήνα.

Ο δείκτης αναφοράς βρίσκεται τώρα περίπου 1% κάτω από το ιστορικό υψηλό του που σημειώθηκε τον Ιούλιο, ακόμη και μετά την υποχώρηση της Δευτέρας κατά 0,3%.

Ωστόσο, η ελβετική τράπεζα προειδοποιεί πως η μεταβλητότητα θα μπορούσε να αυξηθεί και πάλι.

Οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή αυξάνονται μετά την ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της το Σαββατοκύριακο. Στις ΗΠΑ, η αβεβαιότητα για την ανάπτυξη και οι εκλογές του Νοεμβρίου θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην ανησυχία των επενδυτών.

Παρόλα αυτά, η ανάλυση βλέπει περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των αμερικανικών μετοχών σε ένα εποικοδομητική περιβάλλον που οδηγείται από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, την ιστορία επέκτασης γύρω από τις τεχνητές νοημοσύνης (AI) και την υγιή αύξηση των κερδών.

Μάλιστα, η UBS προβλέπει ότι ο S&P 500 να ανέλθει στις 5.900 έως το τέλος του έτους και στις 6.200 έως τον Ιούνιο του 2025, από 5.617 που ήταν τον κλείσιμο της Δευτέρας.

Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων

Η ομιλία του Πάουελ στο συμπόσιο του Τζάκσον Χόλε παγίωσε τη μείωση των επιτοκίων προσδοκίες.

Επισημαίνοντας ότι «έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής», ο Πάουελ επιβεβαίωσε ότι «η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία» προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η Fed «δεν επιδιώκει ούτε καλωσορίζει περαιτέρω ψύξη των συνθηκών στην αγορά εργασίας», όπως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μετατοπίζουν την εστίασή τους από την τιθάσευση του πληθωρισμού στην υπεράσπιση της μέγιστης απασχόλησης. Ενώ ο ρυθμός χαλάρωσης μένει να φανεί, σημειώνουμε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed σε μη υφεσιακές περιόδους είναι ιστορικά ευνοϊκές για τις αγορές μετοχών.

Ιστορικά, ο S&P κέρδισε 17% κατά μέσο όρο στις 12 μήνες μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed σε έναν κύκλο.

Άθικτη η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Παρά το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας στον τομέα της τεχνολογίας, η UBS εκτιμά ότι η ιστορία ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει άθικτη.

Μετά τη γρήγορη ανάκαμψη της παγκόσμιες μετοχές τεχνολογίας τις τελευταίες εβδομάδες, ο τομέας μπορεί να αντιμετωπίσει μεταβλητότητα κατά την βραχυπρόθεσμα από τα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ ή περαιτέρω ειδήσεις σχετικά με τους ημιαγωγούς ελέγχους των εξαγωγών.

«Ωστόσο, τα θεμελιώδη μεγέθη για την ευρύτερη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ιστορία παραμένουν άθικτες, κατά την άποψή μας, και τα αποτελέσματα της NVIDIA αυτή την εβδομάδα, καθώς και οι η επερχόμενη παρουσίαση του iPhone της Apple θα είναι βασικοί καταλύτες που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε».

Χωρίς να αναφερεί σε μεμονωμένα ονόματα, οι αναλυτές διατηρούν τις θετικές προοπτικές για την ποιότητα δικαιούχους της τεχνητής νοημοσύνης στους κλάδους των ημιαγωγών και του λογισμικού.

Τα εταιρικά κέρδη δείχνουν υγιή ανάπτυξη

Τα εταιρικά κέρδη αντικατοπτρίζουν την υγιή ανάπτυξη στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο και τα αποτελέσματα συνολικά έδειξαν ότι τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ανθεκτικά, με αναθεωρήσεις των προβλέψεων που ακολουθούν τα συνήθη εποχικά πρότυπα.

«Εμείς συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι οι εταιρείες του S&P 500 θα αυξήσουν τα κέρδη τους κατά 11% φέτος και 8% το 2025» σημειώνεται.

Στο πλαίσιο των μετοχών, η τράπεχα συνιστά στους επενδυτές να επικεντρωθούν σε εταιρείες ποιότητας, ενώ οι επενδυτές να περιηγηθούν σε πιθανές περιόδους αναταραχής της αγοράς, καθώς θα πρέπει να επωφεληθούν από ισχυρές ανταγωνιστικές θέσεις, ανθεκτικές ροές κερδών και έκθεση σε διαρθρωτικούς παράγοντες ανάπτυξης.

«Εκτός από τους δικαιούχους της ποιότητας AI, όπου οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν δομημένες στρατηγικές για να προετοιμαστούν για περιόδους της μεταβλητότητας, βλέπουμε επίσης ευκαιρίες σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας μετάβαση και σε επιλεγμένες ποιοτικές μετοχές στην Ιαπωνία και την Ευρώπη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης