ΑΓΟΡΕΣ

Οι τιμές του χαλκού εκτοξεύονται κοντά σε υψηλό έξι εβδομάδων

AP Photo/Richard Drew

Οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν την Τρίτη σε υψηλό σχεδόν έξι εβδομάδων, υποστηριζόμενες από τη νέα ζήτηση των επενδυτών και την αισιοδοξία της αγοράς για το ενδεχόμενο επικείμενων μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων.

Ο χαλκός για παράδοση Σεπτεμβρίου άγγιξε για λίγο τα 4,3065 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιουλίου, όταν ο χαλκός διαπραγματευόταν έως και τα 4,4280 δολάρια. Το συμβόλαιο εθεωρείτο για τελευταία φορά να διαπραγματεύεται 0,4% υψηλότερα στα 4,2365 δολάρια.

Ο τρίμηνος χαλκός στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, εν τω μεταξύ, διαπραγματευόταν 1,3% υψηλότερα, γύρω στα 9,406 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Οι τιμές του κόκκινου μετάλλου έχουν αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, μειώνοντας τις απώλειες μετά την πτώση σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις αρχές Αυγούστου.

Ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, δήλωσε ότι το πρόσφατο ράλι του χαλκού ενισχύθηκε εν μέρει από την ανανεωμένη ζήτηση από τα hedge funds, τα οποία είχαν προηγουμένως μειώσει την έκθεσή τους στο βασικό μέταλλο «κατά τη διάρκεια της πρόσφατης και βαθιάς διόρθωσης κατά 24%».

Τα χειρότερα της διόρθωσης έχουν περάσει

«Πιστεύουμε ότι τα χειρότερα της διόρθωσης έχουν περάσει, αλλά προτού ο χαλκός μπορέσει να σημειώσει μια ισχυρότερη ανάκαμψη, τα θεμελιώδη μεγέθη της ζήτησης πρέπει να βελτιωθούν, ενδεχομένως υποστηριζόμενα από την ανανέωση των αποθεμάτων μέσω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης μόλις η [Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς] ξεκινήσει τον πολυαναμενόμενο κύκλο μείωσης των επιτοκίων της», δήλωσε ο Hansen σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

«Μέχρι τότε, οι έμποροι θα συνεχίσουν να αναζητούν σημάδια βελτίωσης, τουλάχιστον μέσω της μείωσης των αυξημένων αποθεμάτων στις αποθήκες που παρακολουθούνται από τα τρία μεγάλα χρηματιστήρια συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης», πρόσθεσε.

Θετικά νέα η μείωση των επιτοκίων

Οι τιμές του χαλκού θεωρείται πιθανό να επωφεληθούν από τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς η χαλαρότερη νομισματική πολιτική αναμένεται να ανακουφίσει την οικονομική επιβάρυνση των κατασκευαστών και των κατασκευαστικών εταιρειών.

Η ζήτηση χαλκού θεωρείται ευρέως ως δείκτης της οικονομικής υγείας. Το κόκκινο μέταλλο είναι εξαιρετικά σημαντικό για διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του οικοσυστήματος της ενεργειακής μετάβασης, και είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ανεμογεννητριών.

Οι τράπεζες της Wall Street ήταν αισιόδοξες για τις προοπτικές των τιμών του χαλκού φέτος, επικαλούμενες τους κινδύνους προσφοράς και τη βελτίωση της ζήτησης για μέταλλα ενεργειακής μετάβασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης