ΑΓΟΡΕΣ

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται υψηλότερα με ώθηση από τα πρακτικά της Fed

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται υψηλότερα με ώθηση από τα πρακτικά της Fed
AP Photo/Richard Drew

Σε ανοδική πορεία κινείται σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τους περισσότερους κλάδους στο πράσινο. Οι μετοχές του λιανεμπορίου πρόσθεσαν 1,26%, ενώ οι μετοχές των ορυχείων υποχώρησαν κατά 0,56%, τις πρώτες ώρες των συναλλαγών

Η μετοχή της Swiss Re σημείωσε άνοδο 3,11%, αφού η ασφαλιστική εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 16% στα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου στα 2,09 δισ. δολάρια. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Aegon υποχώρησαν κατά 5,71% μετά την ανακοίνωση καθαρών ζημιών 65 εκατ. ευρώ (72,41 εκατ. δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφού ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς έκλεισε υψηλότερα την Τετάρτη, με την πλειονότητα των τομέων σε θετικό έδαφος, καθώς οι αγορές ανέκαμψαν μετά τη διακοπή του κερδοφόρου σερί της Τρίτης.

Τα πρακτικά της Fed που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι είχαν πλησιάσει σε μια πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ιουλίου, με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων να συμφωνεί ότι μια μείωση ήταν «πιθανή» τον Σεπτέμβριο, εάν τα δεδομένα «συνέχιζαν να έρχονται όπως αναμενόταν».

«Η συντριπτική πλειοψηφία» των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση της 30ής και 31ης Ιουλίου “παρατήρησε ότι, εάν τα δεδομένα συνέχιζαν να έρχονται περίπου όπως αναμενόταν, θα ήταν πιθανότατα σκόπιμο να χαλαρώσει η πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση”, αναφέρεται στην περίληψη.

Οι αγορές τιμολογούν πλήρως μια μείωση τον Σεπτέμβριο, η οποία θα είναι η πρώτη μετά την έκτακτη χαλάρωση στις πρώτες ημέρες της κρίσης του Covid, όπως αναφέρει σχετικά το CNBC.