ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Αύξηση 11% στα κέρδη του S&P 500 το 2024 - Ενίσχυση 8% το '25

AP Photo/Richard Drew

Ο S&P 500 και ο Nasdaq διαπραγματεύονται υψηλότερα σε οκτώ από τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, βοηθώντας να σβήσουν τις μνήμες από το ξεπούλημα των μετοχών από τις αρχές του Αυγούστου, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο της UBS για τις αγορές. 

Ο S&P 500 και ο Nasdaq βρίσκονται τώρα περίπου 1% και 4% κάτω από τις αντίστοιχα υψηλά του Ιουλίου, ενώ οι δείκτες MSCI Asia ex-Japan και STOXX 600 βρίσκονται αμφότεροι λιγότερο από 2% κάτω από τα ιστορικά υψηλά τους.

Επιπλέον, ο δείκτης VIX του τεκμαρτής μεταβλητότητας των μετοχών, ένας δημοφιλής δείκτης του φόβου στις αγορές, έχει πέσει κάτω από 16 μονάδες, λιγότερο από το ένα τέταρτο της ενδοσυνεδριακής κορύφωσής του στις 5 Αυγούστου.

Αυτή η αναζωπύρωση της δυναμικής των μετοχών έρχεται πριν από την ομιλία του προέδρου της Fed Τζέι Πάουελ ομιλία του στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ αυτή την Παρασκευή.

«Ενόψει της ομιλίας του Πάουελ, εμείς βλέπουμε αρκετούς λόγους για να είμαστε θετικοί ως προς τις προοπτικές των μετοχών» σημειώνουν οι αναλυτές.

Πιο πιθανή μια «ήπια προσγείωση»

Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ δείχνουν ότι μια ήπια προσγείωση παραμένει πιο πιθανή παρά όχι. Ενώ οι μη γεωργικές μισθοδοσίες του Αυγούστου στις 6 Σεπτεμβρίου θα είναι πιο καθοριστικές, οι εβδομαδιαίες στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας έχουν υποστηρίξει την άποψη ότι η αδυναμία του Ιουλίου στην έκθεση για την απασχόληση οφειλόταν εν μέρει στις διαταραχές που προκάλεσε ο τυφώνας Beryl.

Ακόμη και με την κακή πορεία του Ιουλίου, ο μέσος όρος τριών μηνών για τη μηνιαία απασχόληση στις ΗΠΑ παραμένει σε σταθερές 170.000 θέσεις εργασίας. Άλλα στοιχεία για τις ΗΠΑ μετά την εκτύπωση των μισθολογικών καταλόγων ήταν πιο ενθαρρυντικά, με τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) να υποχωρεί πίσω προς το στόχο της Fed του 2%, και οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Ιούλιο ξεπέρασαν τις προβλέψεις συναίνεσης.

Οι εταιρείες εξακολουθούν να προσφέρουν ανάπτυξη

Τα κέρδη του S&P 500 έδειξαν ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να προσφέρουν ανάπτυξη.

Τα αποτελέσματα των κερδών του δεύτερου τριμήνου δεν ήταν τόσο ισχυρά όσο τα τελευταία τρίμηνα, και ορισμένες αξιοσημείωτες αστοχίες στις προβλέψεις μπορεί να συνέβαλαν στη μεταβλητότητα των αρχές Αυγούστου. Αλλά συνολικά τα κέρδη ήταν καλά, και η καθοδήγηση διατήρησε με αναθεωρήσεις, σύμφωνα με τα συνήθη εποχικά πρότυπα.

Παρά κάποιες μικτές αποτελέσματα από τις τεχνολογικές μετοχές των μεγαλοκαρχών, δεν βλέπουμε επιβράδυνση στις δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη. Κατά συνέπεια, η αγορά των ΑΙ δεν θα έχει καμία τάση για επιβράδυνση, διατηρούμε την πρόβλεψή μας ότι τα κέρδη του S&P 500 θα αυξηθούν κατά 11% φέτος και 8% το επόμενο έτος

Εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται βέβαιοι ότι σύντομα θα είναι σκόπιμο να να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Στο Τζάκσον Χόλ, ο πρόεδρος της Fed Πάουελ αναμένεται να χρησιμοποιήσει το ευκαιρία να συμβάλει στην αποσαφήνιση της πιθανής πορείας της Fed καθώς αποσύρει τις περιοριστικές πολιτική.

«Αναμένουμε πάντως ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανταποκριθεί με την εμπροσθοβαρή μείωση των επιτοκίων» τονίζουν οι αναλυτές της UBS εξηγώντας πως:

«Αναμένουμε τώρα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια σε κάθε από τις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις της το 2024, με δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, εάν αυτό δικαιολογείται από την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας ή των καταναλωτικών δαπανών.

Ιστορικά σημειώνουμε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed σε μη υφεσιακές περιόδους ήταν αρκετά ευνοϊκές για τις μετοχές, με τον S&P 500 να αυξάνεται κατά 17% στις κατά μέσο όρο στους 12 μήνες μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed.

Έτσι, πιστεύουμε ότι το περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό για τις μετοχές, με ακόμα ισχυρές οικονομικά και κερδοσκοπικά θεμελιώδη μεγέθη και μια Fed έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια από τα περιοριστικά επίπεδα. Η βασική μας υπόθεση για τις τιμές του S&P 500 στο τέλος του έτους και τον Ιούνιο του 2025 παραμένουν 5.900 και 6.200, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 5.597 από την 20 Αυγούστου.

Πιστεύουμε ότι η ποιοτική ανάπτυξη παραμένει σε καλή θέση για να υπεραποδώσει.

Οι επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και έκθεση σε διαρθρωτικούς παράγοντες θα πρέπει να να είναι σε καλύτερη θέση για να αναπτύσσονται και να επανεπενδύουν τα κέρδη με συνέπεια. Παράλληλα με το την έκθεση σε δημόσιες μετοχές, πιστεύουμε ότι οι εναλλακτικές λύσεις παραμένουν μια ελκυστική στρατηγική πηγή τόσο για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου όσο και για τις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο αποδόσεις. Επενδύσεις σε εναλλακτικές λύσεις ενέχει κινδύνους, μεταξύ άλλων γύρω από την έλλειψη ρευστότητας και την έλλειψη της διαφάνειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης