ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Η τιμή μιας ράβδου ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 εκατ. δολάρια

Χρυσός: Η τιμή μιας ράβδου ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 εκατ. δολάρια

Πλάκες χρυσού

Pixabay

Για πρώτη φορά, μια ράβδος χρυσού αξίζει ένα εκατομμύριο δολάρια.Το ορόσημο αυτό επιτεύχθηκε την Παρασκευή, όταν η τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου ξεπέρασε τα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά τροίας, ένα ιστορικό υψηλό.

Με τις ράβδους χρυσού να ζυγίζουν συνήθως περίπου 400 ουγγιές, αυτό σημαίνει ότι κάθε μία από αυτές αξίζει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.

Βέβαια, αν και οι ράβδοι χρυσού στην αγορά του Λονδίνου - το παγκόσμιο κέντρο για τη διαπραγμάτευση του πολύτιμου μετάλλου - ζυγίζουν συνήθως περίπου 400 ουγγιές, μπορούν να περιέχουν 350 έως 430 ουγγιές καθαρού χρυσού, σύμφωνα με την Ένωση Αγοράς Χρυσών του Λονδίνου.

Είναι επίσης δυνατό για τους ιδιώτες να αγοράσουν πολύ μικρότερες, πιο προσιτές ράβδους, όπως αυτές που πωλούνται από την Costco.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι καθαρές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ανήλθαν σε 483,3 τόνους, που ισοδυναμούν με σχεδόν 40.000 ράβδους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που χρησιμοποιούν στοιχεία από τη συμβουλευτική εταιρεία Metals Focus.

Πρόκειται για έναν από τους παράγοντες που έχουν στηρίξει το ιλιγγιώδες ράλι του πολύτιμου μετάλλου μέχρι στιγμής φέτος, μαζί με τις προσδοκίες για χαλαρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ήπια πτώση στην αρχή της εβδομάδας

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης που τον οδήγησε πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 2.500 δολάρια, ο χρυσός χθες 19/8 κατέγραψε ήπιες απώλειες, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών εν αναμονή και της ομιλίας του προέδρου της Federal Reserve στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ στο τέλος της εβδομάδας.

Ο spot χρυσός έχασε 0,2% στα 2.501,74 δολάρια ανά ουγγιά μετά το ιστορικό υψηλό της Παρασκευής στα 2.509,65 δολ. Τα futures του χρυσού σημείωσαν μικρές απώλειες 0,1% στα 2.541,30 δολ. ανά ουγγιά.

Οι παγκόσμιες αγορές περιμένουν την ομιλία του διοικητή της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 77,5% για μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το ασήμι κέρδισε 0,8% στα 29,24 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα ενισχύθηκε 0,3% στα 957,57 δολ. Στον αντίποδα το παλλάδιο κατρακύλησε 2,1% στα 930,92 δολ.