ΑΓΟΡΕΣ

Ενισχύθηκαν οι απώλειες για το πετρέλαιο - Κράτησε αντιστάσεις ο χρυσός

Aντλία πετρελαίου

(AP Photo/David Zalubowski)

Διευρύνθηκαν οι απώλειες στο πετρέλαιο στις συναλλαγές της Δευτέρας, αλλά συγκρατήθηκαν στον χρυσό. 

Συγκεκριμένα, στις 19/8 το πετρέλαιο κατέγραψε βαριές απώλειες με τους επενδυτές να παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης καθώς συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου κατρακύλησε 2,28 δολ. ή 3% και έκλεισε στα 74,37 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Οκτωβρίου στο μεταξύ έχασε 1,88 δολ. ή 2,5% και έκλεισε στα 73,66 δολ. το βαρέλι.

Το Brent Οκτωβρίου υποχώρησε 2,02 δολ. ή 2,5% στα 77,66 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αδύναμες προοπτικές για την πορεία της ζήτησης εν μέσω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να αντισταθμίζουν τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Οι επενδυτές παρακολουθούν στο μεταξύ τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Στο μεταξύ, η παραγωγή στο πετρελαϊκό πεδίο Waha της Λιβύης επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα, ήτοι στα περίπου 300,000 βαρέλια την ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης νωρίτερα από το αναμενόμενο, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Κράτησε αντιστάσεις ο χρυσός

Από την άλλη ο χρυσός κατάφερε να συγκρατήσεις τις απώλειες σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα μετά το ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης που τον οδήγησε πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 2.500 δολάρια, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών εν αναμονή και της ομιλίας του προέδρου της Federal Reserve στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ στο τέλος της εβδομάδας.

Ο spot χρυσός έχασε 0,2% στα 2.501,74 δολ. ανά ουγγιά μετά το ιστορικό υψηλό της Παρασκευής στα 2.509,65 δολ. Τα futures του χρυσού σημείωσαν μικρές απώλειες 0,1% στα 2.541,30 δολ. ανά ουγγιά.

Οι παγκόσμιες αγορές περιμένουν την ομιλία του διοικητή της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 77,5% για μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το ασήμι κέρδισε 0,8% στα 29,24 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα ενισχύθηκε 0,3% στα 957,57 δολ. Στον αντίποδα το παλλάδιο κατρακύλησε 2,1% στα 930,92 δολ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης