ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση 2% για το αμερικανικό αργό - Έχασε τα υψηλά δύο εβδομάδων ο χρυσός

Πτώση 2% για το αμερικανικό αργό - Έχασε τα υψηλά δύο εβδομάδων ο χρυσός
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο χρυσός spot έχασε τα κέρδη του και τα υψηλά δύο εβδομάδων και βρέθηκε στο -0,4% στα 2.438,32 δολάρια η ουγγιά και το αμερικάνικο αργό ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης με πτώση 2%.

Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο έδωσαν ώθηση ενδοσυνεδριακά στον χρυσό την Πέμπτη, όπως και η ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια λόγω της νέας κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, ο χρυσός spot έχασε τα κέρδη του, ενώ τα futures του χρυσού είδαν άνοδο 0,3% στα 2.480,8 δολάρια.

Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση πολιτικής της την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν από τον Σεπτέμβριο, εάν η αμερικανική οικονομία ακολουθήσει την πορεία που αναμένεται.

«Η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι θα έχουμε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενώ κάποιοι συζητούν την πιθανότητα μείωσης ακόμα και κατά 50 μονάδες βάσης», σχολίασε ο Bart Melek της TD Securities.

Στο μεταξύ, οι αγορές ράβδων χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και η ζήτηση από την Ασία παραμένουν υποτονικές, «οπότε αυτή τη στιγμή η αγορά χρυσού δεν δουλεύει στο φουλ, αλλά κάποια στιγμή, πιστεύουμε ότι θα το κάνει», πρόσθεσε ο Melek.

«Η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες θα παραμείνει υψηλή το 2024/2025, παρά την πρόσφατη πτώση», επισήμαναν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

Πτώση 2% για το WTI

Με πτώση 2% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης το WTI, καθώς η ανησυχία για την αμερικανική οικονομία επισκίασε την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο τομέας της μεταποίησης συρρικνώθηκε τον Ιούλιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 2,05% στα 76,31 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent είδε το συμβόλαιό του για τον Οκτώβριο να χάνει 1,63% και να διολισθαίνει στα 79,52 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές πετρελαίου είχαν σημειώσει ράλι την Τετάρτη μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, η οποία αύξησε τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς κλιμακώνει τη σύγκρουση και φέρνει πιο κοντά το ξέσπασμα ενός ευρύτερου πολέμου στην περιοχή», σχολίασε η Helima Croft της RBC Capital Markets.

Στο σημείωμά της η Croft ανέφερε πως «δεν είμαστε σίγουροι αν θα επικρατήσει η ίδια δυναμική ανάσχεσης, δεδομένου ότι πλέον εμπλέκονται άμεσα η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, καθώς και το Ιράν».