ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» 7% στις μετοχές της Deutsche Bank - Ζημίες 143 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο

AP Photo/Michael Probst

Ένα σερί κερδών 15 τριμήνων διέκοψε την Τετάρτη η Deutsche Bank ανακοινώνοντας ζημίες και οδηγώντας την μετοχή να υποχωρεί κατά 7% στις πρώτες συναλλαγές, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές σταθερά.

Συγκεκριμένα, οι καθαρές ζημίες που αναλογούν στους μετόχους ήταν 143 εκατ. ευρώ (155,1 εκατ. δολάρια), έναντι δημοσκόπησης της LSEG μεταξύ των αναλυτών που προέβλεπε ζημίες 145 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας είχε προηγουμένως επισημάνει ότι θα δεχόταν πλήγμα στο τρίμηνο λόγω της πρόβλεψης για την Postbank, η οποία επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι θα ανερχόταν σε 1,3 δισ. ευρώ. Η μακροχρόνια αγωγή των επενδυτών ισχυρίζεται ότι η Deutsche Bank υποαμείβεται για την εξαγορά του γίγαντα λιανικής τραπεζικής το 2010, σύμφωνα με το CNBC.

Ο δανειστής ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2% στα 7,6 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η εξοικονόμηση πόρων από την αποτελεσματικότητα έφτασε τα 1,5 δισ. ευρώ.

Οι αναφορές εσόδων ποικίλλουν σε όλες τις επιχειρήσεις. Στο τμήμα της επενδυτικής τράπεζας, έναν πρόσφατο τομέα ισχύος, σημείωσαν άλμα 10% σε ετήσια βάση στα 2,6 δισ. ευρώ - αλλά μειώθηκαν κατά 3% στα 2,1 δισ. ευρώ στον τομέα σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος. Τα έσοδα στην εταιρική τραπεζική παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 1,9 δισ. ευρώ.

Άλλα σημαντικά στοιχεία περιλάμβαναν:

  • Τα κέρδη προ φόρων εξαιρουμένης της πρόβλεψης της Postbank ήταν 1,7 δισ. ευρώ, από 1,4 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
  • Οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες ανήλθαν σε 476 εκατ. ευρώ, από 401 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
  • Ο δείκτης κεφαλαίων CET 1, ένα μέτρο της φερεγγυότητας των τραπεζών, ανέβηκε στο 13,5% από 13,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σούινγκ ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι η τράπεζα παραμένει σε καλό δρόμο με τη δέσμευσή της για διανομή στους μετόχους, την οποία έχει δηλώσει προηγουμένως για ένα ποσό που υπερβαίνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επαναγορά μετοχών κατά την περίοδο 2021-2025 του οικονομικού έτους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η τράπεζα δήλωσε ότι οι διανομές μέχρι σήμερα είχαν ανέλθει σε 3,3 δισ. ευρώ.

Σε σημείωμά τους την Τετάρτη, οι αναλυτές της Citi έκαναν λόγο για ένα «σταθερό τρίμηνο», με ορισμένες διανομές πάνω από τη συναίνεση, με τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου να εξασθενούν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αρχικά αναμενόταν και με μια σε μεγάλο βαθμό αδιαμόρφωτη προοπτική για το 2024 και το 2025.

Οι αναλυτές της RBC χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα «καλά», ιδίως στην επενδυτική τραπεζική, αλλά δήλωσαν ότι οι ζημίες από δάνεια ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης