ΑΓΟΡΕΣ

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτόξευσε την τιμή του χρυσού

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτόξευσε την τιμή του χρυσού

Πλάκες χρυσού

Pixabay

Το επίπεδο των 2.400 δολαρίων ανά ουγγιά ξεπέρασε η τιμή του χρυσού την Πέμπτη, με άνοδο 1,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Μαΐου, με ώθηση από τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, οι οποίες υποχώρησαν απροσδόκητα τον Ιούνιο, ενισχύοντας τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Σημειώνεται ότι η τιμή spot του χρυσού σημείωσε ρεκόρ στα 2.449,89 δολάρια ανά ουγγιά στις 20 Μαΐου. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 2.412,70 δολάρια.

«Ο χρυσός αυξήθηκε πάνω από τα 2.400 δολάρια, καθώς η έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σχεδόν εδραιώνει τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Οι ταύροι του χρυσού είναι πιθανό να πιέσουν για ένα νέο ιστορικό υψηλό ίσως ήδη από την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Tai Wong, ανεξάρτητος trader μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στα άλλα μέταλλα, η τιμή spot του ασημιού σημείωσε άνοδο 1,7% στα 31,34 δολάρια ανά ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 31 Μαΐου. Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 1,2% στα 1.001,25 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε 1,1% στα 997,25 δολάρια.

Υπνεθυμίζεται ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ έτρεξε τον περασμένο μήνα με ρυθμό 3% ετησίως επιβραδύνοντας αισθητά από το 3,3% του Μαΐου, ενώ ήταν χαμηλότερα και από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που προέβλεπαν υποχώρηση στο 3,1%. Σε επίπεδο μήνα, η σύγκριση Ιουνίου - Μαΐου έδειξε ότι οι τιμές μειώθηκαν οριακά κατά 0,1% έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,1%.

Παρόμοια ήταν η τάση και σε επίπεδο υποκείμενων πιέσεων, με τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας να εμφανίζει μικρή επιβράδυνση. Συγκεκριμένα, ο δομικός ΔΤΚ έτρεξε με 3,3% ετησίως τον Ιούνιο μετά το 3,4% που είχε προηγηθεί, ενώ σε επίπεδο μήνα εμφάνισε οριακή αύξηση κατά 0,1%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 0,2% που αναμενόταν. Το 3,3% συνιστά επίσης το χαμηλότερο ρυθμό του δομικού πληθωρισμού εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, από τον Απρίλιο του 2021.

Τα στοιχήματα δίνουν πιθανότητα περίπου 85% μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με περίπου 70% πιθανότητα πριν από τα στοιχεία για τον ΔΤΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ