ΑΓΟΡΕΣ

H πολιτική αβεβαιότητα στην Γαλλία βυθίζει τις ευρωπαϊκές αγορές

H πολιτική αβεβαιότητα στην Γαλλία βυθίζει τις ευρωπαϊκές αγορές
AP Photo / Michael Probst

Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ύστερα από βαριά ήττα στις ευρωεκλογές.

Ο γαλλικός δείκτης των blue-chips CAC 40 σημείωσε πτώση 2% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον μηνών, με τις τραπεζικές μετοχές, όπως αυτές των BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole, να καταγράφουν απώλειες μεταξύ 3,8% και 5,5%.

Το πρωί της Δευτέρας 10/6 ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,7%, με τον γερμανικό DAX και τον ισπανικό IBEX να υποχωρούν αντίστοιχα κατά 0,7% και 1,0%.

Παράλληλα, οι τιμές των γαλλικών ομολόγων μειώθηκαν, οδηγώντας τις αποδόσεις στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, γύρω στο 3,17%.

«Το ερώτημα για τους traders του ευρώ και των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών είναι πόσο ριζοσπάστες θα είναι η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντελά εάν τα πάνε καλά στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές», δήλωσε, αναφερόμενη στους δύο ακροδεξιούς ηγέτες στη Γαλλία.

«Προφανώς, οι πρόωρες εκλογές είναι νέα πηγή αβεβαιότητας, το οποίο αναμένεται να έχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη στην αγορά, τουλάχιστον στη Γαλλία», δήλωσε ο Γιαν φον Γκέριχ, επικεφαλής ανάλυσης στην Nordea. Ωστόσο τόνισε ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν μεταφράζονται πάντα σε αποτελέσματα εγχώριων εκλογών λόγω των διαφορετικών εκλογικών συστημάτων καθώς και λόγω του ότι στις ευρωεκλογές τείνουν να υπάρχουν περισσότερες ψήφοι διαμαρτυρίας.

Υποχωρεί και το ευρώ

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα έναντι του δολαρίου, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ηττήθηκαν από ακροδεξιά κόμματα στις ευρωεκλογές της Κυριακής, με τον πρώτο να προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,38% στα 1,0763 δολάρια τη Δευτέρα και πλέον οι traders παρακολουθούν την πολιτική αβεβαιότητα στα στοιχήματά τους.

Το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να πέσει στο 1,05 ανά δολάριο το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο Alvin Tan, στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets στη Σιγκαπούρη. «Οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται και πάλι για το ευρώ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ