ΑΓΟΡΕΣ

Επιτάχυνση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω...αλληλογραφίας

Επιτάχυνση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω...αλληλογραφίας
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, εξέρχεται του Μαξίμου EUROKINISSI

Να επιταχύνει τις διαδικασίες στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στο φλέγον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επιδιώκει η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να στείλει το προσχέδιο του νέου νόμου για παρατηρήσεις με... αλληλογραφία.

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην ανταλλαγή κειμένων με τις ευρωπαϊκές αρχές, την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGComp) και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες και να έχει τις εγκρίσεις που χρειάζεται.

Καθένας από τους δύο ευρωπαϊκούς μηχανισμούς έχει τις ενστάσεις του για τις διαδικασίες, ωστόσο η Αθήνα γνωρίζει ότι η χρονική πίεση είναι μεγάλη και τα περιθώρια ελιγμών στενά. Και θα πρέπει να έχει καλύψει όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν λόγω των κεφαλαίων που θα χρειαστεί κάθε τράπεζα. Η προεργασία στην Αθήνα από το επιτελείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει προχωρήσει και για να ολοκληρωθεί απαιτείται η συμφωνία και των δύο ευρωπαϊκών θεσμών.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, πιθανότατα στις 25 Οκτωβρίου, οι τράπεζες θα πρέπει να βγουν στις αγορές αναζητώντας πρόθυμους ιδιώτες επενδυτές που θα καλύψουν το βασικό κομμάτι από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Το τοπίο λοιπόν (όροι, διαδικασίες, προϋποθέσεις) θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, καθώς το κάθε fund θα «ζυγίσει» τα υπέρ και τα κατά και θα αποφασίσει εάν θα μετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τόσο η DGComp όσο και ο SSM έχουν τις δικές τους πολιτικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της τρίτης - σε ισάριθμα χρόνια - ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο αμφότεροι συμφωνούν ότι αυτή πρέπει να είναι η τελευταία με οποιουδήποτε είδους κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η οποία προέρχεται από δάνειο που βαραίνει το ελληνικό χρέος.

Τέσσερις εκκρεμότητες

Οι τέσσερις βασικές εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείσουν άμεσα, καθώς αποτελούν ζητήματα, τα οποία οι ιδιώτες επενδυτές και δη οι ξένοι θέλουν να γνωρίζουν για να αποφασίσουν εάν θα «μπουν» στις ΑΜΚ.

Πρώτον, τι θα γίνει με τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου που διατηρεί σε Εθνική και Eurobank, καθώς Alpha και Πειραιώς τις έχουν αποπληρώσει. Το οικονομικό επιτελείο και οι θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν εάν θα μετατραπούν οι προνομιούχες σε κοινές μετοχές, πότε και σε ποια τιμή, ώστε να μην ζημιωθεί το δημόσιο.

Δεύτερον, ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όταν θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες από το ακραίο σενάριο των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests). Αυτό που αναζητούν οι αρμόδιοι φορείς σε Αθήνα και Φρανκφούρτη είναι τι είδους υπό αίρεση μετατρέψιμων εργαλείων, τύπου CoCos θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να μην αποθαρρύνουν ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να διασφαλίζουν και την περιουσία του δημοσίου.

Τρίτον, ο νόμος της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να καλύπτει όλα τα ενδεχόμενα, άρα και την διάσωση / εκκαθάριση τράπεζας, η οποία δεν θα καταφέρει να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα αναλογούν στους ιδιώτες μετόχους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναφέρονται ρητά οι όροι και οι διαδικασίες σε περίπτωση resolution και κυρίως πώς και ποια θα είναι η αποτίμηση εξυγίανσης μιας τράπεζας.

Τέταρτον, τι θα γίνει με τους ομολογιούχους υψηλής διαβάθμισης (senior bond holders) σε περίπτωση που μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση. Η διοίκηση του ΤΧΣ έχει διευκρινίσει ότι αν δεν υπάρξει υπαγωγή τραπεζών σε καθεστώς εξυγίανσης (resolution) ο κίνδυνος μετατροπής των senior bonds σε μετοχές απομακρύνεται. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι όλα θα αλλάξουν εάν μια τράπεζα δεν καταφέρει να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες στον βασικό πυρήνα, όπως αυτός θα προκύψει από το αποτέλεσμα του AQR, του ελέγχου στοιχείων ενεργητικού (AQR) για τα δανειακά χαρτοφυλάκια και του κύριου σεναρίου των stress tests.