Η αναθεώρηση του FTSE Large Cap και η ΕΚΤ κρατούν την αγορά σε στάση αναμονής
Ανανεώθηκε:
Το μεγάλο ερώτημα του μήνα είναι αν ο Μάιος καταφέρει να ξεπεράσει το ορόσημο των 1.500 μονάδων, καθώς η αγορά δείχνει να έχει υιοθετήσει μια πιο αισιόδοξη στάση, με τα κέρδη να αγγίζουν σχεδόν το 12% από την αρχή της χρονιάς και ο ΓΔΤ βρίσκεται σε υψηλά 13 ετών (15 Απριλίου 2011).
Οι τελευταίες συνεδρίες του Απριλίου έδειξαν πως οι επενδυτές κατέφυγαν εν μέρει στην ασφάλεια του profit taking, ενόψει των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης Τιμών κράτησε τα κέρδη του μήνα και παρέμεινε κοντά στο ψυχολογικό όριο των 1.450 μονάδων.
Πλέον οι επενδυτές φαίνεται πως περιμένουν να μάθουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια στις αρχές Ιουνίου, αλλά και ποιες εταιρείες θα εισαχθούν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και ποιες θα υποβιβαστούν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τον Ιούνιο.
Ο ρόλος «κλειδί» του Απριλίου ενόψει Ιουνίου
- Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην επικείμενη αναθεώρησης του FTSE Large Cap που θα γίνει τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου προβλέπει πως η αναθεώρηση του δείκτη δεν θα βασίζεται πλέον στην κεφαλαιοποίηση της τελευταίας εργάσιμης του Απριλίου, αλλά στη μέση κεφαλαιοποίηση ολόκληρου του μήνα Απριλίου. Εκτός Σ/Κ και αργιών.
Αυτό σημαίνει πως πραγματικά μετράει το πρόσημο κάθε συνεδρίασης του μήνα, με τους αναλυτές να βρίσκονται σε μια συνεχή συζήτηση για το ποια ονόματα θα απαρτίζουν τον δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ποιοι θα είναι στην λίστα του FTSE Mid Cap.
Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε ισχύ στις 21/6/2024.
Οι αποφάσεις τις ΕΚΤ
Άλλο ένα σημείο αναφοράς για την αγορά είναι οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια. Οι αισιόδοξοι «βλέπουν» την πρώτη μείωση των βασικών επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι πιο συντηρητικοί εκτιμούν πως η ευρωπαϊκή τράπεζα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και θα αναβάλλει το πολυπόθητο ψαλίδισμα για την επόμενη συνεδρίαση.
Ειδικότερα, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως η απότομη πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη καθιστά «δεδομένη» την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.
«Πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα έχουμε αρκετή αυτοπεποίθηση για να δράσουμε» όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, δήλωσε ο Πιέρο Τσιπολόνε, μέλος της εξαμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ στις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το Bloomberg σημειώνει πως τα επιτόκια της ΕΚΤ θα έχουν υποχωρήσει, κατά 175 μονάδες βάσης, στο 2,25%, στο τέλος του 2025.
Επόμενος «σταθμός» η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές
Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ένας σημαντικός σταθμός για το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η αναβάθμιση του στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών, ωστόσο πρόκειται για έναν στόχο που απέχει ακόμη.
Μάλιστα, η πρόσφατη έκθεση της JP Morgan δημιούργησε πολλές συζητήσεις, σύμφωνα με την οποία Ελλάδα θα παραμείνει ή θα ήταν καλύτερο να παραμείνει στις Αναδυόμενες Αγορές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Οίκου, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει μόνο τρεις μετοχές (Εθνική , Eurobank και ΟΠΑΠ), που έχουν την ποιότητα για τον δείκτη MSCI Europe, ενώ σε περίπτωση μετάταξής της θα ήταν η μικρότερη Αγορά του MSCI Europe, πίσω από την Πορτογαλία και την Αυστρία.
Σύμφωνα με τους κανόνες του MSCI για την ταξινόμηση της αγοράς θα πρέπει 5 μετοχές να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαίου αγοράς/ρευστότητας που είναι: ανώτατο όριο αγοράς 5,8 δισ. δολ. για την MSCI Europe και ελεύθερη διασπορά 2,9 δισ. δολ.
Πάντως η διοίκηση του Χρηματιστηρίου εκτιμά ότι εντός του τρέχοντος έτους ένα οίκος θα εντάξει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στη λίστα παρακολούθησης (watching list). Bεβαίως και εάν γίνει αυτό θα απαιτηθεί ένα χρονικά διάστημα που μπορεί να φθάσει έως και τους 24 μήνες για να ανακοινωθεί και τυπικά η μετάταξη από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές.
Υπενθυμίζεται πως το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει κλειστό και σήμερα Δευτέρα του Πάσχα (6/7), ενώ κλειστό θα είναι και αύριο (7/7) λόγω μεταφοράς της αργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς.