Μέση Ανατολή: Ψυχραιμία πριν την καταιγίδα στις αγορές - Γιατί διαφωνούν οι αναλυτές
Ανανεώθηκε:
Το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους δεν είχε τον αναμενόμενο αντίκτυπο στις αγορές, οι οποίες είχαν μια αρκετά συγκρατημένη αντίδραση, με τους traders να περιορίζουν «απλώς» τις αρχικές τους κινήσεις, τιμολογώντας ότι δεν θα υπάρξει κορύφωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Αντί να προεξοφλήσουν μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών απειλών, οι traders έσπευσαν να αποδυναμώσουν τις αρχικές κινήσεις ειδικά στο πετρέλαιο, το οποίο διέγραψε κέρδη που σημείωνε σε πρώτο επίπεδο.
Το ίδιο συνέβη και με τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες διέγραψαν τα αρχικά κέρδη τους, όταν το Ιράν «υποβάθμισε» τον αντίκτυπο των ισραηλινών επιδρομών.
Οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο στον χρυσό και στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων, όπως ήταν αναμενόμενο, ωστόσο η εισροή έμεινε σε λελογισμένο επίπεδο.
Ο «πόλεμος» των αναλυτών
Αν και θεωρητικά οι λέξεις, πόλεμος, επίθεση, πετρέλαιο και πύραυλοι θα έστελναν τις αγορές σε ακραίες τοποθετήσεις, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας και traders διαφωνούν σχετικά με το τι θα ακολουθήσει της πρόσφατης κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
Το βασικό ερώτημα έχει να κάνει με τις επιπτώσεις που θα έχει η αστάθεια στη Μέση Ανατολή τόσο για την ευημερία της παγκόσμιας οικονομίας, όσο και για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο Mohamed El Erian, η διαφορετική στάση μεταξύ των ειδικών επί των γεωπολιτικών και των αγορών θα μπορούσε να έχει συνέπειες πολύ πέρα από την περιφερειακή σταθερότητα.
Ο αναλυτής τονίζει πως ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή επηρεάζει τέσσερα θέματα που το ΔΝΤ προσδιόρισε αυτή την εβδομάδα ως σημαντικά για την παγκόσμια οικονομική ευημερία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Αυτά είναι η ανεπαρκή ανάπτυξη, ο σταθερός πληθωρισμός, η έλλειψη ευελιξίας σε ό,τι αφορά την πολιτική και οι πιέσεις που συνδέονται με μεγαλύτερη διεθνή απόκλιση στα οικονομικά αποτελέσματα.
«Παρότι η παγκόσμια οικονομία είναι σε θέση να διαχειριστεί ένα παροδικό χτύπημα, είναι πολύ εύθραυστη για να διαχειριστεί ένα νέο μεγάλο οικονομικό σοκ» σημειώνει ο El Erian και επισημαίνει πως «ένας γύρος στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα υπονόμευε την ήδη χαμηλή και εύθραυστη παγκόσμια ανάπτυξη, θα ωθούσε τον πληθωρισμό στα ύψη σε μια εποχή που ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι ακόμη πολύ υψηλός και θα επιβάλει απαιτήσεις στις δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές που έχουν ήδη εξαντλήσει την ευελιξία πολιτικής τους και έχουν περιορισμένο χώρο λειτουργίας».
Από την άλλη, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, «η αγορά δεν κλονίστηκε επειδή τίποτα από όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο δεν ήταν χειρότερο για τις αγορές ενέργειας από αυτά που συνέβησαν μετά την 7 Οκτωβρίου του 2023».
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως οι περιοδικές απειλές του Ιράν να κλείσει το ακόμη πιο στρατηγικό σημείο πνιγμού στο Στενό του Ορμούζ «ήταν τόσο κούφιες, όσο όλες οι άλλες απειλές του να το πράξουν τις τελευταίες δεκαετίες».
Ενώ, επιβεβαιώνει την ψύχραιμη στάση, σημειώντας:
«Χάρη στην αυτοπειθαρχία του ΟΠΕΚ και των εταίρων του στον περιορισμό της παραγωγής, υπάρχει άφθονη πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, δηλαδή, ένα αποθεματικό έκτακτης ανάγκης, που αν και δύσκολο να ενεργοποιηθεί, μπορεί και κρατά τις αγορές πετρελαίου λίγο πιο χαλαρές».