ΑΓΟΡΕΣ

Scope Ratings: Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB-

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα η Scope Ratings, στο επίπεδο του ΒΒΒ- με σταθερό outlook, στην πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου για το 2024.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Scope, η ελληνική οικονομία εκτιμάται πως θα παρουσιάσει μια συγκριτικά πιο ισχυρή ανάπτυξη το 2024 κατά 2,2%, έναντι της εκτιμώμενης ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,1% πέρυσι.

Ο δείκτης δημόσιου χρέους αναμένεται να μειωθεί στο 140% περίπου έως το 2028, υποστηριζόμενος από διατηρούμενα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την παράλληλη αύξηση της επιβάρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης.

Παράλληλα, σημειώνεται πως οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας παραμένουν περιορισμένες από:

1) Το διατηρητούμενο αυξημένο δημόσιο χρέος, καθώς αντιπροσωπεύει μια μακροπρόθεσμη ευπάθεια σε επανεκτιμήσεις του κρατικού κινδύνου στις αγορές. Μια σταδιακή αποδυνάμωση της ευνοϊκής δομής τους δημόσιου χρέους μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση μεσοπρόθεσμα.

2. Τις αδυναμίες του τραπεζικού κλάδου που παραμένουν.

Επιπρόσθετα, οι διαρθρωτικές - οικονομικές αδυναμίες όπως η μέτρια μεσοπρόθεσμή αναπτυξιακή δυναμική, η υψηλή (αν και απότομα φθίνουσα) ανεργία, ο αδύναμος εξωτερικός τομέας και οι μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές προκλήσεις συνιστούν πιστωτικούς περιορισμούς.

Ωστόσο, η Scope τονίζει πως η αξιολόγηση και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν, μεμονωμένα ή συλλογικά:

i) η ονομαστική ανάπτυξη και η δημοσιονομική προσαρμογή διατηρήσουν μια ισχυρή και διαρκή πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα.

ii) οι κίνδυνοι του τραπεζικού κλάδου περιοριστούν περαιτέρω, μέσω της ενίσχυσης της τραπεζικής κεφαλαιοποίησης, της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή/και του περιορισμού των δεσμών κράτους - τραπεζών, και/ή

iii) οι διαρθρωτικές- οικονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες μειωθούν, ενισχύοντας τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική και τη μακροοικονομική βιωσιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι εν λόγω οίκος αξιολόγησης, ήταν ο πρώτος μεγάλος που τον περασμένο Αύγουστο αναβάθμισε την ελληνική οικονομία κατατάσσοντας την χώρα στην επενδυτική βαθμίδα με βαθμό «ΒΒΒ-» διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook). Τότε η Scope είναι αιτιολογήσει την απόφαση της με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, την ευνοϊκή τροχιά του δημόσιου χρέους και τις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα.

Και παρότι εκείνη την περίοδο δεν είχε ενταχθεί ακόμα στον «κατάλογο των συναφών εταιρειών» που αναγνωρίζει και λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η ένταξη της έγινε πραγματικότητα τον Νοέμβριο του 2023.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η ΕΚΤ, το ΔΣ αποφάσισε να αποδεχθεί τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings GmbH (Scope Ratings) ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ECAI) για τους σκοπούς του Πλαισίου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος (ECAF).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης