ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρές επιδόσεις και διάθεση για επενδύσεις «έφεραν» την επενδυτική βαθμίδα

Pixabay / CManfredsson

Αργά χθες το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε σε σε BBB- με σταθερή προοπτική την ελληνική οικονομία, χαρίζοντας της έτσι την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, δεύτερη φορά φέτος. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ήδη αναβαθμιστεί σε investment grade από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, η πολιτική σταθερότητα που επιτρέπει τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας και η συνεχιζόμενη μείωση του δημοσίου χρέους είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που έδωσαν στην χώρα την θετική αξιολόγηση, σύμφωνα με την έκθεση του Standard & Poor's.

Παράλληλα, οι ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, της ναυτιλίας και της μεταποίησης τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την πρόοδο στην πώληση και διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώθησαν σε πρόσθετες επενδύσεις.

Συνεχίζει να αυξάνεται η διάθεση για επενδύσεις

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 250 στελεχών ξένων επιχειρήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, δύο στις πέντε επιχειρήσεις (40%) σχεδιάζουν να επενδύσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια, από 28% το 2020, σε 34% το 2021 και 37% το 2022.

Όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη, οι σημαντικότεροι οικονομικοί κίνδυνοι που επηρέασαν περισσότερο τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων για την Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν ο πληθωρισμός και ο αντίκτυπός του στην καταναλωτική δαπάνη (50%), καθώς και η αύξηση των επιτοκίων και η περιοριστική νομισματική πολιτική (43%).

Η επενδυτική βαθμίδα οχυρώνει τις ελληνικές τράπεζες

Για τις τράπεζες, η αναβάθμιση σε investment grade μεταφράζεται σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, εξοικονόμηση κόστους επιτοκίου στις μελλοντικές εκδόσεις MREL (Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων ύψους περίπου 8 δισ. και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τίτλων τους, τα οποία αποτελούνται κυρίως από τίτλους ελληνικών ομολόγων.

Επίσης μακροπρόθεσμα οι ελληνικές τράπεζες θα είναι περισσότερο οχυρωμένες σε τυχόν χρηματοπιστωτικές κρίσεις, καθώς η ρευστότητά τους θα είναι διασφαλισμένη, λόγω της επιλεξιμότητας των ομολόγων τους για δανεισμό από την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες αναμένεται να έχουν χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και βελτιωμένη ρευστότητα λόγω της μείωσης των haircut της ΕΚΤ στις εξασφαλίσεις των ελληνικών ομολόγων και της συμπερίληψης αυτών σε όλες τις μελλοντικές πράξεις της. Θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ με εγγύηση ομόλογα του δημοσίου που θα αποτιμώνται στην πραγματική τους αξία. Σήμερα, η ΕΚΤ κάνει κατ' εξαίρεση δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις αλλά με έκπτωση 50% στην αξία τους.

Τέλος, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου θα αναβαθμίσει και το αξιόχρεο των τραπεζών, οι οποίες θα μπορούν να δανείζονται με πιο χαμηλά επιτόκια από τη διατραπεζική αγορά. Ο φθηνότερος δανεισμός για τις τράπεζες σημαίνει εξίσου φθηνός δανεισμός και για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τι σημαίνει για τις επιχειρήσεις η επενδυτική βαθμίδα

Η θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία θα δώσει τη δυνατότητα να «ανοίξει» η χρηματοδότηση προς την υγιή επιχειρηματικότητα, ζήτημα που αποτελεί και το νούμερο ένα πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση της έρευνας αναφορικά με τον σημαντικότερο παράγοντα που επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο τραπεζικός τομέας έρχεται πρώτος με ποσοστό 40%, με τους εμπόρους να αναφέρονται στην αύξηση του κόστους δανεισμού και την χρέωση προμηθειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης