ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα - Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία

ΕΡΑ/JENS BUETTNER

Η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει την πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα, καθώς η DBRS αξιολόγησε τη χώρα στο πολυπόθητο BBB (low), με σταθερό trend και δίνει τον τόνο για την «επόμενη μέρα» στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον καναδέζικο οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το 2022, σημειώνοντας ανάπτυξη 5,9% με συνεχείς βελτιώσεις στην αγορά εργασίας.

Οι βελτιώσεις στα δομικά στοιχεία «Δημοσιονομική Διαχείριση και Πολιτική» και «Χρέος και Ρευστότητα» είναι οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της αξιολόγησης, τονίζει η DBRS και «μεταφράζεται» για την Ελλάδα ως «περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Πλέον η αγορά περιμένει τις επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες, οι οποίες εκτιμάται πως θα είναι η 20η Οκτωβρίου με την αξιολόγηση της S&P Ratings, η οποία τοποθετεί την χώρα στο BB+ με θετική προοπτική και η 2η Δεκεμβρίου με τις ανακοινώσεις της Fitch Ratings, κυρίως επειδή οι αναλυτές εκτιμούν πως «δύσκολα» η Moody’s θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα, καθώς βαθμολογεί τη χώρα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα.

Η εκτίμηση της DBRS

Στην έκθεση του ο οίκος αναφέρει πως καθώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» συνεχίζει να εφαρμόζεται, οι επενδύσεις θα συνεχίζουν να αποτελούν μια σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και υπάρχουν εξωτερικοί καθοδικοί κίνδυνοι.

«Η βελτιωμένη πιστοληπτική ικανότητα αντικατοπτρίζει επίσης την ενισχυμένη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς, που προέρχεται από τις παλαιότερες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από αυτή την ισχυρή υποστήριξη αλλά και τη χρηματοδότηση σε περιόδους κρίσεων, ιδίως με τα νέα εργαλεία και μέσα του συστήματος ευρωπαϊκού συστήματος που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια».

Παράλληλα, η DBRS εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα συνεχίσουν να προσφέρουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενώ υποστηρίζούν την ανάπτυξη των επενδύσεων με κεφάλαια που διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος.

Πώς «μεταφράζεται» η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Για το εθνικό χρέος η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μεταφράζεται σε «καλά νέα», καθώς θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση, ώστε να εξασφαλίσει το ελληνικό κράτος την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος. Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει σε όποια προγράμματα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς waiver.

Σημαντικός και άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς η αναβάθμιση της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να επανέλθουν σε αυτή οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο το κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν με τη σειρά τους να προσελκύσουν και άλλου τύπου επενδυτές, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογά τους.

Σημειώνεται πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την επαναφορά του στις ανεπτυγμένες αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως στην κυβέρνηση επικρατεί η πεποίθηση πως όταν έρθει η επενδυτική βαθμίδα θα κλείσει ένας επώδυνος κύκλος για τη χώρα και η Ελλάδα θα πατήσει σταθερά στο έδαφος προκειμένου όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη «να γίνουμε Ευρώπη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης