ΑΓΟΡΕΣ

Η επενδυτική βαθμίδα πλησιάζει - Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες

Η επενδυτική βαθμίδα πλησιάζει - Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες
AP / Petros Giannakouris

Κυβερνητική σταθερότητα και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτά είναι τα δύο «στοιχήματα» στα οποία πόνταραν οι αναλυτές και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης διεθνώς και τώρα που το εκλογικό αποτέλεσμα τους «δικαίωσε», θεωρείται πλέον θέμα χρόνου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα.

Η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί διακαή πόθο της Ελλάδα για χρόνια και πλέον η χώρα φαίνεται ότι βρίσκεται «μια ανάσα» πριν τα καταφέρει.

Μέχρι στιγμής, οι τρεις βασικοί οίκοι αξιολογούν την Ελλάδα ελάχιστα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, όμως η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτικές βαθμίδες, έπειτα από 13 ολοκληρα χρόνια, θα βοηθήσει να αποκλιμακωθεί σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης για το κράτους και τις επιχειρήσεις.

Επισήμως, οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι η 4η Αυγούστου με την πιστοληπτική αξιολόγηση της Scope Ratings, η 15η Σεπτεμβρίου (Moody's Ratings), η 20η Οκτωβρίου (S&P Ratings) και η 2η Δεκεμβρίου (Fitch Ratings), ωστόσο σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μιας έκτακτης αναβάθμισης ακόμα και μέσα στον Ιούλιο θεωρείται «πιθανό».

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας έστειλε ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα πως η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα σύντομα, κάνοντας λόγο για ζήτημα «λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».

Για τον χρόνο των ανακοινώσεων σχολιάζει σχετικά στο CNN Greece ο Μάνος Χατζηδάκης της Χατζηδάκης Χρηματιστηριακής πως οι διεθνείς Οίκοι «έθεταν όλοι σαν εκκρεμότητα την πολιτική σταθερότητα», «επομένως από την στιγμή που το πολιτικό ρίσκο έχει περάσει στο παρασκήνιο και έχει υποβαθμιστεί σαν παράγοντας, πλέον συντρέχουν πράγματι οι λόγοι στο να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν τη στάση τους».

Μάλιστα, όπως σημειώνει «ενδεχομένως αυτή η στάση να συνδεθεί και με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», τονίζοντας πως πλέον βασικός παράγοντας θα είναι αν το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων θα δικαιολογεί μια αλλαγή στάσης και μια ενδεχόμενη έκτακτη αναβάθμιση.

«Καλά νέα» για το κράτος

H επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο για την χώρα και θα συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όσο και στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Για το κράτος, αυτό μεταφράζεται σε «καλά νέα» για το εθνικό χρέος, καθώς θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος. Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει σε όποια προγράμματα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς waiver.

Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος καθώς η αναβάθμιση της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να επανέλθουν σε αυτή οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και οι τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο το κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν με τη σειρά τους να προσελκύσουν και άλλου τύπου επενδυτές, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογά τους.

Σημειώνεται πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την επαναφορά του στις ανεπτυγμένες αγορές.