ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τις προσδοκίες

EUROKINISSI

Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της αγοράς που είχε σχεδόν προεξοφλήσει την νίκη της Νέας Δημοκρατίας ή τουλάχιστον «ήλπιζε» σε μια ξεκάθαρη νίκη που θα έφερνε πολιτική σταθερότητα.

Η «πολιτική σταθερότητα» ήταν το βασικό στοιχείο που περίμεναν επενδυτές και αναλυτές και είναι αυτό που θα «στρώσει» τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, μετά από σχεδόν 13 χρόνια.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου προκάλεσε ένα ισχυρό ράλι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και οι οίκοι αξιολόγησης είχαν χαιρετίσει ήδη το πρώτο αποτέλεσμα, το οποίο έδινε το «σήμα» για ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στις δεύτερες κάλπες.

Σε αυτό το κλίμα, μόλις πριν λίγες ημέρες, η Morgan Stanley στην έκθεση της πρότεινε ως κορυφαία επιλογή για το 2023, την ελληνική αγορά, μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές. Η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στις 7,7 φορές για τους επόμενους δώδεκα μήνες, χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τους διεθνείς οίκους στο Χρηματιστήριο

Το ανοδικό σερί και η υψηλή κερδοφορία που καταγράφει από την αρχή του 2023 το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύει την αισιοδοξία των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές μετοχές.

Σε αυτό το κλίμα, η S&P Global δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους και η Goldman Sachs λέει ότι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση.

Παράλληλα, το αποτέλεσμα των εκλογών βάζει την Ελλάδα σε τροχιά προς την επενδυτική βαθμίδα, «πιθανόν πριν από το τέλος του έτους», σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, συμπρόεδρο της Teneo Intelligence.

«Αν και η αναβάθμιση αυτή έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, θα αποτελέσει μία σημαντική εξέλιξη, καθώς θα εξαφανισθεί το στίγμα που υπάρχει από το 2010», πρόσθεσε ο αναλυτής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης