ΑΓΟΡΕΣ

Τα φορολογικά κίνητρα που «περιμένει» η χρηματιστηριακή αγορά

EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων φαίνεται πως είναι τα φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, τα οποία επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την εντυπωσιακή επαναφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών τους τελευταίους μήνες.

Το ΧΑ έχει καταγράψει ένα «χρυσό» πεντάμηνο μέχρι στιγμής το 2023 και έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στις αποδόσεις μεταξύ όλων των αγορών με κέρδη άνω του 31% και σύμφωνα με πηγές του κλάδου, στόχος είναι να διατηρηθεί το θετικό momentum, με τη θεσμοθέτηση των φορολογικών κινήτρων που έχουν προταθεί.

Οι «αισιόδοξοι» της αγοράς θεωρούν ασφαλή τα σενάρια για θεσμοθέτηση ακόμα και εντός του 2023, με εφαρμογή από τις αρχές του 2024, με την προϋπόθεση πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα «δικαιώσει» διεθνείς και εγχώριους αναλυτές που βλέπουν επανεκλογή της προηγούμενης κυβέρνησης και υλοποίηση του φιλικού προς τους επενδυτές σχεδιασμό της.

Από την άλλη πλευρά, οι πιο συγκρατημένοι δεν θεωρούν «δεδομένο» ότι η νομοθέτηση θα γίνει τόσο σύντομα, δεδομένου ότι οι προτάσεις από τους φορείς έχουν γίνει από το 2020 και κάποιες από αυτές ενδέχεται να συναντήσουν εκ νέου αντιστάσεις.

Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που «ακούγονται»

Τα σενάρια κάνουν λόγο για φορολογικά κίνητρα όπως μηδενικό φόρο στο κουπόνι των εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θεσμοθέτηση ενός προσωπικού επενδυτικού «κουμπαρά» με αφορολόγητες αξίες όπως μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, όπου θα ακολουθεί το αμερικανικό πρότυπο.

Σε αυτό το κλίμα, δεν λείπουν οι «φωνές» της αγοράς που κάνουν λόγο και για μια υπάρχουσα «συμφωνία», η οποία είναι πιθανόν να υλοποιηθεί χωρίς εκτεταμένες αλλαγές, στο ενδεχόμενο επανεκλογής της Νέας Δημοκρατίας και αυτό γιατί αφορούν φορολογικά κίνητρα που περιλαμβάνονται στις προεκλογικές προτάσεις του κόμματος. Αυτές είναι η μείωση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών, με μείωση κατά 50%, στο 0,1% από 0,2%, σήμερα και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων, με μείωση στο 0,2% από 0,5%, σήμερα.

Αυτά είναι και τα κίνητρα που έχει προτείνει η διοίκηση της ΕΧΑΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννης Κοντόπουλος στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Όπως σχολίασε ο κ. Κοντόπουλος, στόχος είναι να δοθεί ώθηση στην αγορά των εταιρικών ομολόγων που για κάποια χρόνια αποτέλεσε μια καλή επενδυτική ευκαιρία για τους μικροεπενδυτές, αλλά και για τις ίδιες τις εταιρείες που δανείζονταν με επιτόκια χαμηλότερα από τις τράπεζες.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι όλες οι «φωνές» της αγοράς αισιόδοξες πως θα δοθεί το «πράσινο φως» για τη νομοθέτηση των φορολογικών κινήτρων τόσο… άμεσα ή στο σύνολο τους, παρά τις θετικές προθέσεις, ειδικά όσον αφορά στην φορολογία των ομολόγων.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως προτάσεις για μείωση φόρων στις συναλλαγές και στα μερίσματα, φορολογικά κίνητρα για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις και φορολογικά κίνητρα για τους ιδιώτες επενδυτές που ανοίγουν αποταμιευτικούς λογαριασμούς σε ελληνικές μετοχές, έχουν γίνει από το 2020, χωρίς να έχει δοθεί επίσημη απάντηση μέχρι στιγμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης