Credit Suisse: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα της εξαγοράς στις αγορές
Αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών στην είδηση πως η UBS θα εξαγοράσει την Credit Suisse έναντι 3,25 δισ. δολαρίων, παρότι η είδηση της προσπάθειας να διασωθεί η ελβετική τράπεζα και να ελεγχθεί ο πανικός των αγορών και του τραπεζικού κλάδου, αρχικά έλαβε θετικά σχόλια και από τις δυο πλευρές του ατλαντικού.
Το «θρίλερ», έληξε το βράδυ της Κυριακής (19/3), με την επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Ελβετικής Τράπεζας για την έκτακτη συμφωνία διάσωσης, προς ανακούφιση των αγορών.
Ωστόσο, η νευρικότητα των επενδυτών δεν έχει καταλαγιάσει και αυτό φαίνεται από την πρώτη αντίδραση των ασιατικών αγορών deal Credit Suisse – UBS, τα οποία κινήθηκαν πτωτικά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.
Ο δείκτης Hang Seng ηγείται των απωλειών στην περιοχή, σημειώνοντας πτώση άνω του 2,7% και παρασυρόμενος από τις μετοχές του κλάδου υγείας. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,46%, ενώ ο Shenzhen Component διολίσθησε 0,27%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 απώλεσε 1,38%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei 225 αποδυναμώθηκε κατά 1,42%.
«Σειρά» αμέσως μετά πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες άνοιξαν με απώλειες, οι οποίες ανέρχονται σε 5,3% για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και σε 1,70% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.
Στις 10:35πμ η μετοχή της Credit Suisse βυθίστηκε κατά 62% και αντίστοιχα της UBS έχασε 12%.
Με αρνητικό πρόσημο ξεκινήσαν οι συναλλαγές και στην εγχώρια αγορά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει πτώση κοντά στη μία μονάδα λίγο πριν τις 11:00 το πρωί και να «παλεύει» να κρατήσει τις 1.000 μονάδες.
Φόβους μεταξύ των επενδυτών προκάλεσε επίσης η είδηση ότι η αποτίμηση ομολόγων «Additional Tier-1» της Credit Suisse με ονομαστική αξία 17 δισ. δολάρια θα μειωθεί στο μηδέν, εξοργίζοντας κάποιους από τους ομολογιούχους που θεώρησαν ότι θα είναι καλύτερα προστατευμένοι έναντι των μετόχων.
Πλήγμα για τους κατόχους ομολόγων
Συγκεκριμένα, ομόλογα συνολικής αξίας 16 δισ. ελβετικών φράγκων της Credit Suisse έφτασαν να έχουν μηδενική αξία μετά την εξαγορά της τράπεζας από την ανταγωνίστριά της UBS έναντι 3 δισ. φράγκων.
Η συμφωνία θα προκαλέσει μια «πλήρη απομείωση» των ομολόγων ΑΤ1 της τράπεζας, προκειμένου να αυξηθεί το βασικό κεφάλαιο, ανέφερε η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η διαγραφή ομολόγων είναι η μεγαλύτερη απώλεια που έχει υποστεί μέχρι σήμερα η ευρωπαϊκή αγορά AT1 -ύψους 275 δισ. δολαρίων- επισκιάζοντας κατά πολύ τις απώλειες περίπου 1,35 δισ. ευρώ που υπέστησαν οι κάτοχοι ομολόγων κατώτερης εξασφάλισης της ισπανικής τράπεζας Banco Popular το 2017, όταν απορροφήθηκε από την Banco Santander SA για να αποφευχθεί η κατάρρευση.
Η συμφωνία της εξαγοράς
«Η UBS ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της Credit Suisse», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.
«Αυτή η εξαγορά κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της εποπτικής αρχής της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς και της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας», πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.
Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS και ανέρχεται σε περίπου 60% λιγότερο από ό,τι άξιζε η τράπεζα όταν έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή.
Ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher δήλωσε:
«Αυτή η εξαγορά είναι ελκυστική για τους μετόχους της UBS, αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς , όσον αφορά την Credit Suisse, αυτή είναι μια έκτακτη διάσωση. Έχουμε δομήσει μια συναλλαγή η οποία θα διατηρήσει την αξία που απομένει στην επιχείρηση, περιορίζοντας παράλληλα την έκθεσή μας σε αρνητικές πλευρές. Η απόκτηση των δυνατοτήτων της Credit Suisse στον πλούτο, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την ελβετική τραπεζική θα ενισχύσει τη στρατηγική της UBS για την ανάπτυξη των κεφαλαιακών επιχειρήσεων της. Η συναλλαγή θα αποφέρει οφέλη στους πελάτες και θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη αξία για τους επενδυτές μας».