Credit Suisse: Ολική ή μερική κρατικοποίηση εξετάζει η ελβετική κυβέρνηση
Την επιλογή να κρατικοποιήσει ολικώς ή μερικώς την Credit Suisse, μετά την απόρριψη της προσφοράς της UBS που ήθελε να την εξαγοράσει έναντι 1 δισ. δολαρίων, εξετάζει η ελβετική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ελβετικές αρχές κρίνουν την εξαγορά ως την μοναδική βιώσιμη επιλογή εκτός της εξαγοράς της από τον Όμιλο UBS.
Νωρίτερα σήμερα, η Credit Suisse απέρριψε ως πολύ χαμηλή την πρόταση που έκανε χθες Σάββατο η UBS να την εξαγοράσει έναντι 1 δισ. δολαρίων.
Η UBS πρότεινε να εξαγοράσει την Credit Suisse για έως ένα δισ. ευρώ, όπως γράφει η εφημερίδα Financial Times.
Σημειώνεται ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν το deal να ολοκληρωθεί έως σήμερα το βράδυ, και πάντως πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Credit Suisse απορρίπτει όμως αυτήν την προσφορά, την οποία θεωρεί πολύ χαμηλή και βλαπτική για τους μετόχους και τους υπαλλήλους που έχουν μετοχές.
Mε βάση τη συμφωνία, η UBS θα αγόραζε τις μετοχές της Credit Suisse στην τιμή των 0,25 ελβετικών φράγκων έναντι 1,86 ελβετικών φράγκων που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής.
H εν λόγω αποτίμηση ανέρχεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της τιμής της μετοχής της Credit Suisse στο κλείσιμο της Παρασκευής, όπως είπαν πηγές στην οικονομική εφημερίδα.
Η UBS επέμενε, επίσης, να υπάρξει μηχανισμός που θα επιτρέπει την ακύρωση της συμφωνίας, εάν υπάρξει αρνητική μεταβολή με άνοδο των spreads των CDS της κατά 100 μονάδες βάσης ή και περισσότερο.
Άλλα πρόσωπα φέρονται να είπαν στην εφημερίδα ότι οι παρόντες όροι είναι άδικοι για την Credit Suisse και τους μετόχους της ενώ παράλληλα υπάρχουν και «φωνές» που διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ έκτακτα μέτρα, που θα επιτρέψουν την εξαγορά χωρίς ψηφοφορία των μετόχων της τράπεζας.
Υπήρξε περιορισμένη επαφή μεταξύ των δύο δανειστών και οι όροι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και τη ρυθμιστική αρχή Finma, ανέφεραν πηγές στους Financial Times.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για να προχωρήσει η συμφωνία, πρόσθεσαν.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μέλη της κυβέρνησης συμμετείχαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη το πρωί της Κυριακής, για να συζητήσουν το φλέγον αυτό ζήτημα για την ελβετική οικονομία.
«Γκρεμίστηκαν» οι μετοχές της Credit Suisse
Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν απότομη πτώση τις τελευταίες ημέρες, αφότου δήλωσε ότι βρήκε «ουσιαστική αδυναμία» στις οικονομικές της αναφορές.
Ένα έκτακτο «σωσίβιο» 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δεν έχει επιλύσει το ζήτημα.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι μετοχές της Credit Suisse θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πέφτουν, αφού υποχώρησαν κατά 24% την Τετάρτη.
Αυτό προκάλεσε γενικό ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές αγορές και φόβους για ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.
Tο βράδυ του Σαββάτου (18/3), η ελβετική κυβέρνηση πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση.
Τα προβλήματα συνέπεσαν με την αποτυχία δύο δανειστών στις ΗΠΑ - της Silicon Valley Bank και της Signature Bank - εγείροντας φόβους για την υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.
Η Credit Suisse, η οποία ιδρύθηκε το 1856, έχει αντιμετωπίσει σειρά από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, ανάμεσά τους κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.
Ανέφερε απώλεια 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, τη χειρότερη χρονιά από την οικονομική κρίση του 2008 και έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να είναι κερδοφόρα μέχρι το 2024.
Η UBS, την ίδια στιγμή, κατέγραψε κέρδη ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.
Η Credit Suisse, μια εγχώρια τράπεζα με 95 υποκαταστήματα, έχει παγκόσμια επενδυτική δραστηριότητα και διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία πλούσιων πελατών.
Είναι μία από τις 30 τράπεζες παγκοσμίως που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν, επειδή είναι τόσο σημαντικές για το διεθνές τραπεζικό σύστημα.
Στο τέλος του περασμένου έτους η Credit Suisse είχε προσωπικό 50.480 ατόμων σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 16.700 εργαζόμενους στην Ελβετία, αν και 9.000 θέσεις εργασίας επρόκειτο να καταργηθούν, αναφέρει το ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο SRF.