Credit Suisse: Βυθίζει τα χρηματιστήρια - Σε δίνη απωλειών οι αγορές
Το θετικό πρόσημο της Τρίτης είχε μικρή διάρκεια, καθώς η Credit Suisse έριξε μια νέα «βόμβα» στις αγορές και έφερε ισχυρές απώλειες σε μετοχές, εμπορεύματα και νομίσματα.
Η ανακοίνωση της Credit Suisse πως εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στον έλεγχο των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021 προκάλεσε την αναστολή της μετοχής της, καθώς οι απώλειες ξεπέρασαν το 27%. Ενώ σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης από τα ευρωπαϊκά ταμπλό τέθηκαν νωρίτερα και οι Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit, λόγω των μεγάλων απωλειών.
Μάλιστα, η ελβετική τράπεζα οδήγησε τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη SX7P στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.
«Η PwC, η ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία που έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή την ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει μια δυσμενή άποψη για την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του ομίλου επί των ανακοινώσεων», σημειώνει η Credit Suisse.
Επισημαίνεται πως η Saudi National Bank, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει με ρευστότητα την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενος ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου.
«Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού καθώς η συμμετοχή μας θα υπερβεί το 10%», σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Σε αυτό το κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών βυθίστηκε στις 1.025 μονάδες με απώλειες 4,55% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ενώ ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος έχασε 6,87%, ενδοσυνεδριακά. Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 2,19% με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν πτώση 6,4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου.
Αντίστοιχο το κλίμα και στις ΗΠΑ, καθώς προσυνεδριακά ο Dow Jones έχασε σχεδόν 600 μονάδες, ο Nasdaq έπεσε 1,4% και ο S&P 500 πλησιάζει το διετές χαμηλό.
Στο προσκήνιο παραμένει και η κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank και το ενδεχόμενο να έχει συνέχεια το «ντόμινο», παρά τα μέτρα στήριξης που έλαβαν άμεσα και τις διαβεβαιώσεις που έδωσα οι αρχές των ΗΠΑ.
Ενώ, στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών συντελεί και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη σχετικά με τη νέα αύξηση των επιτοκίων, αν και όπως αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει στην αύξηση των 50 μονάδων βάσης.
Sell off κατέγραψαν και τα ευρωπαϊκά νομίσματα το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά την «βουτιά» της μετοχής της ελβετικής τράπεζας σε νέο χαμηλό.
Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε 1,2% στα 1,0605 δολάρια, η στερλίνα υποχώρησε 0,8% στα 1,2065 δολάρια και το ελβετικό φράγκο υποχώρησε 1,2% στα 0,9251 ανά δολάριο.
Αντίστοιχα, διευρύνθηκαν οι απώλειες και για το πετρέλαιο, με το brent να κατρακυλά σε χαμηλό τριμήνου, ενώ το αμερικανικό αργό έσπασε οριακά το φράγμα των 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά απότο 2021. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Reuters, το πετρέλαιο πραγματοποιούσε ράλι τους πρώτους δύο μήνες του 2023, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19 από την Κίνα.