ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες διορθώσεις στις αγορές - Περιορίστηκαν οι απώλειες στην Αθήνα

Ήπιες διορθώσεις στις αγορές - Περιορίστηκαν οι απώλειες στην Αθήνα
Οι επενδυτές ρευστοποιούν μέρος των κερδών τους, μετά και τη χθεσινή καταγραφή νέων υψηλών 8,5 ετών INTIME

Ήπιες διορθώσεις κατέγραψε σήμερα Τρίτη 21/2 η χρηματιστηριακή αγορά σε Αθήνα και Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές θέλησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους ενόψει της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές ρευστοποιούν μέρος των κερδών τους, μετά και τη χθεσινή καταγραφή νέων υψηλών 8,5 ετών, ωστόσο οι απώλειες παραμένουν σε περιορισμένο επίπεδο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 17:19 έκλεισε στις 1.121,74 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,13%, αν και ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.110,25 μονάδες με απώλειες 1,16%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 111,60 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα επόμενα μεγάλα ορόσημα ανόδου είναι στις 1.284 μονάδες και στις 1.476 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες κινούνται και στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επιφυλακτικές προβλέψεις της HSBC βάρυναν τον δείκτη STOXX 600, ο οποίος σημείωσε πτώση 0,23% στις 17:19 ώρα Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας HSBC Holding σημείωσε πτώση 1,2%, καθώς οι επιφυλακτικές προβλέψεις της τράπεζας άφησαν τους επενδυτές να αναρωτιούνται εάν η ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια ίσως έχει ήδη φθάσει στο αποκορύφωμά της, παρά την αύξηση των τριμηνιαίων κερδών της κατά 92%.

Παράλληλα, η μετοχή της γαλλικής ενεργειακής εταιρίας Engie σημείωσε άνοδο 4,1% αφού ανακοίνωσε σημαντική αύξηση στα κέρδη για το 2022, χάρη στις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο ενόψει της ομιλίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο σχεδόν ένα χρόνο από την ημέρα που διέταξε την εισβολή στη χώρα.

Σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι βασικοί δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες. Ειδικότερα, ο Dow Jones έχασε 317 μονάδες, ο S&P 500 έπεσε κατά 0,8% και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,1%. Υπενθυμίζεται πως χθες Δευτέρα η αμερικανική αγορά ήταν κλειστή λόγω της αργίας για την «Ημέρα του Προέδρου».

Συνάλλαγμα: Υποχώρηση στο ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,20% και διαμορφώνεται στα 1,0667 δολάρια. Παράλληλα, το ευρώ βρίσκεται στα 143,5830 γεν, στο 0,8803 με τη στερλίνα και στο 0,9852 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,32% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 134,6840 γεν, ενώ η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο κατά 0,56% και διαμορφώνεται στα 1,2106 δολάρια.

Η επάνοδος των εμπορευμάτων

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, σύντομα το «χάσμα» μεταξύ των μετοχών και των εμπορευμάτων θα μειωθεί, με ώθηση από το μέτωπο των μικροοικονομικών δεδομένων, με αποτέλεσμα την επάνοδο των εμπορευμάτων, καθώς βρίσκονται σε ένα πολύ ελκυστικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει ελκυστικό σημείο εισόδου για επενδύσεις τα εμπορεύματα του κλάδου της ενέργειας, της βιομηχανίας και τα πολύτιμα μέταλλα, ενώ αφήνει «εκτός» τα αγροτικά εμπορεύματα.

Υπενθυμίζεται πως τα εμπορεύματα έχουν υποαποδώσει τον τελευταίο μήνα, σε αντίθεση με το χρηματιστηριακό ράλι ανόδου των μετοχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ