ΑΓΟΡΕΣ

Αισθητή αποκλιμάκωση αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα

Αισθητή αποκλιμάκωση αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα
Eurokinissi

Αισθητή αποκλιμάκωση αποδόσεων καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα, εν μέσω αγορών από την πλευρά των επενδυτών.

Το spread διαμορφώνεται στις 198 μονάδες βάσης, με το δεκαετές ελληνικό ομόλογο να σημειώνει σήμερα απόδοση 4%, έναντι 4,6% πριν από μια εβδομάδα. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 3,2% και το 15ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 4,1%.

Η στρατηγική χρηματοδότησης του 2023 αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 7-8 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και κατά το τρέχον έτος.

Το 2023 ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και τη διάθεση των επενδυτών, θα συνεχιστεί η έκδοση ομολόγων αναφοράς για να καλυφθούν τα κενά που απομένουν στο φάσμα ληκτότητας, παρέχοντας ρευστότητα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης, διατηρώντας μια ανοδική κλίση στην καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Λόγω των στρατηγικών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ταμειακής διαχείρισης τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει καταφέρει όχι μόνο να αντισταθμίσει (αλλά και να υπερ-αντισταθμίσει) τον επιτοκιακό κίνδυνο.

Με το ποσοστό του σταθερού επιτοκίου να βρίσκεται πλέον στο 104% – και σε συνδυασμό με τα ταμειακά αποθέματα που βρίσκονται σήμερα στο 18% του ΑΕΠ –, αυτό δημιουργεί για το Ελληνικό Δημόσιο ένα παράθυρο ευκαιρίας τουλάχιστον τεσσάρων ετών κατά τη διάρκεια του οποίου το ετήσιο νέο κόστος χρηματοδότησης της χώρας θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα σημερινά επιτόκια της αγοράς και παρόμοιο με αυτό που ήταν πριν από 2-3 χρόνια.

Να σημειωθεί πως το 2022, παρά το εξαιρετικά πληθωριστικό και ευμετάβλητο περιβάλλον επιτοκίων, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα (Ελληνική Δημοκρατία – HR) διατήρησε τη συνεχή παρουσία της στις κεφαλαιαγορές μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων καθώς και με την εισαγωγή δημοπρασιών, στο πλαίσιο της δανειακής στρατηγικής, για πρώτη φορά μετά από μία περίπου δωδεκαετή περίοδο.