ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Κέρδη στην Ευρώπη αλλά το ΧΑ δεν έφτασε στις 950 μονάδες

Στήριγμα στην ανοδική πορεία της Ευρώπης ήταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γαλλία και Γερμανία ΙΝΤΙΜΕ

Με άνοδο κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση της Τετάρτης 4/1 το Χρηματιστήριο Αθηνών παίρνοντας ώθηση από τις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την πτωτική πορεία που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 17:19 με κέρδη στις 946,10 μονάδες και τζίρο 55,65 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ξεπερνούσε τις 438 μονάδες και άνοδο κοντά στο 1%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στήριγμα στην ανοδική πορεία της Ευρώπης ήταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γαλλία και Γερμανία, τα οποία έδειξαν πως ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτη σημείωσε κάμψη.

Την ίδια ώρα, κέρδη καταγράφονται στη Wall Street με τους επενδυτές να αναμένουν τα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, που θα δείξουν την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ εν μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων για να μετριαστεί ο πληθωρισμός.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ερμηνείες που θα προκύψουν γύρω από τα πρακτικά της συζήτησης, που αναμένονται το βράδυ της Τετάρτης, μπορούν να παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για το πώς θα εξελιχθεί ο τρέχοντας κύκλου σύσφιξης και πόσο βαθιά οι αξιωματούχοι της Fed θα αρχίσουν να σταθμίζουν τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη έναντι της ανησυχίας τους για τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται επίσης πως την Τετάρτη 4/1, πτώση κατά 0,5% είχε η τιμή του Brent στο συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου φτάνοντας στα 81,67 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) έφτασε στα 76,54 δολάρια/βαρέλι με απώλειες κατά 39 σεντς.

Σύμφωνα με το Reuters, και οι δύο δείκτες αποδυναμώθηκαν άνω του 4% την Τρίτη, με το Brent να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε επίπεδο τριμήνου.

Παράλληλα, σε νέο χαμηλό επίπεδο βρέθηκε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έπεσε στα 70,7 ευρώ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ (TTF) το πρωί της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια αναφοράς για την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 2,16% στα 70,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου, συνεχίζοντας το πτωτικό σερί που ξεκίνησε την Δευτέρα 2/1, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης