Χρηματιστήρια: Δύσκολη χρονιά για τις αγορές το 2022 - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά με πολλές διακυμάνσεις και εξωτερικούς παράγοντες που παρέσυραν στο πέρασμα τους μετοχές και εμπορεύματα.
Οι ευρωαγορές είχαν την χειρότερη χρονιά από το 2018, οι ΗΠΑ από το 2008 και μόνο σε εγχώριο επίπεδο το ΧΑ κατάφερε να κλείσει την χρονιά με άνοδο.
Οι αισιόδοξες προβλέψεις που ακούγονταν στην αρχή της χρονιάς σύντομα βρήκαν «εμπόδιο» στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και από εκεί και πέρα ένα ντόμινο εξελίξεων εκτίναξε τον πληθωρισμό και έφερε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες, ενώ η ενεργειακή κρίση έγινε σταθερός παράγοντας αναφοράς.
Το 2022 οι μετοχές κατέγραψαν απώλειες που έφτασαν τα 18 τρισεκατομμύρια δολάρια, με πτώση άνω του 20% για τον δείκτη MSCI All-Country World Index. Μάλιστα, η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που διαπραγματεύονται σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια υποχώρησε κατά 25 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Ανάμεσα στους κερδισμένους της χρονιάς ήταν σίγουρα το Χρηματιστήριο Αθηνών που ξεχώρισε με την θετική του πορεία. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατάφερε να κρατήσει αντιστάσεις στις διεθνείς πιέσεις και ολοκλήρωσε το 2022 με κέρδη 4% σε επίπεδο έτους και σε υψηλό οκταμήνου στην τελευταία του συνεδρίαση την Παρασκευή 30/12.
Δεν μπορούν να πουν το ίδιο η υπόλοιπη Ευρώπη και οι ΗΠΑ, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε την χειρότερη χρονιά από το 2018, με πτώση 12,76%. Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, για τη Wall Street, η οποία σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή της από το 2008. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο έτους, ο Dow Jones έχασε 8,8%, ο S&P 500 είχε απώλειες κατά 19,4% και ο τεχνολογικός Nasdaq βυθίστηκε κατά 33,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, στον S&P 500 ο κλάδος με τη χειρότερη απόδοση ήταν αυτός των υπηρεσιών επικοινωνίας, με πτώση άνω του 40%, ενώ η ενέργεια ήταν ο μόνος κλάδος που σημείωσε άνοδο, σχεδόν κατά 60%.
Όσον αφορά στα εμπορεύματα, ο πόλεμος, ο κορονοϊός και η ενεργειακή κρίση άφησαν το στίγμα τους.
Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο είδε ετήσια άνοδο 6,7% στα συμβόλαια του πρώτου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market. Παράλληλα, το αργό Brent παράδοσης Μαρτίου, το παγκόσμιο συμβόλαιο αναφοράς, παρέμεινε σταθερό στα 83,46 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Ιανουαρίου κέρδισε 10,4% το 2022, με ιστορικό υψηλό πάνω από τα 4,27 δολάρια τον Ιούνιο.
Τη μεγαλύτερη άνοδο με διαφορά είχε το φυσικό αέριο παράδοσης Φεβρουαρίου το οποίο εκτινάχθηκε 20% σε επίπεδο έτους, με φόντο την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Ο χρυσός ολοκλήρωσε το έτος με αμελητέες μεταβολές, πτωτικά κατά 0,1% για το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου και με άνοδο κατά 0,4% για το συμβόλαιο Ιανουαρίου σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Στην αγορά των κρυπτονομισμάτων η κατάρρευση του stablecoin TerraUSD και μια σειρά από πτωχεύσεις άφησαν αδύναμα τα δημοφιλή tokens, τόσο πολύ μάλιστα, που το Bitcoin, το ισχυρότερο όλων, έχασε πάνω από το 60% της αξίας του το 2022. Συνολικά, η αγορά έχασε πάνω από 2 τρισ. δολάρια το 2022.
Την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου ξεκινά η νέα χρηματιστηριακή χρονιά και οι αναλυτές διεθνώς αναμένουν πως θα είναι ένα έτος με ανώμαλη πορεία καθώς η απειλή της «ύφεσης» γίνεται όλο και πιο αισθητή.