ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Άνοδος τιμών κατά 2% με φόντο τις εξελίξεις σε Κίνα και ΟΠΕΚ+

Πετρέλαιο: Άνοδος τιμών κατά 2% με φόντο τις εξελίξεις σε Κίνα και ΟΠΕΚ+
Οι έμποροι εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας θα μειωθούν τους επόμενους μήνες AP Photo/Hussein Malla

Άνοδο έως και 2% έχουν καταγράψει οι τιμές του πετρελαίου, μέχρι στιγμής, σήμερα Δευτέρα 5/12, με φόντο τις πληροφορίες για «άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας και της απόφασης του ΟΠΕΚ+.

Βασικοί παράγοντες πίσω από την άνοδο είναι το «σήμα» της Κίνας για ευρύτερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο του κορονοϊού, αλλά και η απόφαση του Οργανισμού να διατηρήσει αμετάβλητη την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.

Πιο αναλυτικά, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να αφήσουν αμετάβλητη την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά την κυριακάτικη συνεδρίαση του Οργανισμού που εκπροσωπεί 13 εξαγωγείς πετρελαίου μεταξύ των οποίων την Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

«Είναι η σωστή απόφαση να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του, ειδικά αν δεν ξέρεις πόσο, και αν, η ρωσική παραγωγή θα μειωθεί μετά τη σημερινή μέρα», σύμφωνα με την Amrita Sen κορυφαία αναλύτρια της Energy Aspects, σχολιάζοντας την απόφαση του ΟΠΕΚ+.

Σύμφωνα με το CNBC, πολλοί αναλυτές και υπουργοί του ΟΠΕΚ έχουν πει πως το πλαφόν είναι πολύπλοκο και πιθανόν αναποτελεσματικό, καθώς η Μόσχα πωλεί το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι έμποροι εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας θα μειωθούν τους επόμενους μήνες, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να δυσκολευτεί στο να βρει αρκετούς νέους αγοραστές εκτός ΕΕ.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ επανέλαβε την Κυριακή ότι η Μόσχα δεν θα εξάγει πετρέλαιο που υπόκειται σε οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμών που επιβάλλει η Δύση, «ακόμα και αν χρειαστεί να μειώσουμε κάπως την παραγωγή».

Σε αυτό το κλίμα, η εβδομάδα ξεκίνησε με το Brent στα 87,60 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 2,37% και το αμερικανικό αργό (WTI) στα 81,84 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2,27%. Στις 14:27 μμ οι τιμές στο πετρέλαιο κατέγραψαν νέα άνοδο με το WTI στα 82,11 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent στα 87,76 δολάρια.

Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό προκαλεί η απότομη αύξηση τον Δεκέμβριο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα 323 ευρώ / μεγαβατώρα, σε σχέση με τη μέση τιμή των 222 ευρώ για τον Νοέμβριο.

ΕΕ: Συμφωνία για πλαφόν 60 δολαρίων

Υπενθυμίζεται πως οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά την Πέμπτη (1/12) στην ανώτατη τιμή πώλησης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

Παράλληλα προβλέπεται ένας μηχανισμός προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς, δήλωσε ένα διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πολωνία που πίεσε να τεθεί όσο τον δυνατόν χαμηλότερο όριο τιμής, πρέπει να αποδεχθεί την συμφωνία έως τις 18.00 ώρα Ελλάδος. Εν συνεχεία, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ σε μια γραπτή διαδικασία έως αύριο Παρασκευή, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Η προσοχή στρέφεται στο φυσικό αέριο

Καθοριστική για την πορεία τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου, θα είναι η συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της 13ης Δεκεμβρίου, όπου θα κριθεί η ικανότητα της Ευρώπης να καταλήξει σε συμφωνία για τον έλεγχο της τιμής του φυσικού αερίου.

Εννιά μήνες μετά τη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτίναξε την τιμή του φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το πλαφόν, που δεν θα επέτρεπε να υπάρξουν στο μέλλον ακραίες τιμές, όπως αυτές τον περασμένο Αύγουστο.

Η δυστοκία αφορά στο μέτρο του πλαφόν, το οποίο έχει διχάσει τις χώρες σε δύο μπλοκ. Το ένα μπλοκ Ελλάδα, στο οποίο πρωτοστατεί η Ελλάδα με το Βέλγιο, την Ισπανία και την Πολωνία, με το οποίο συντάσσονται 15 συνολικά χώρες υποστηρίζει ότι με την επιβολή του πλαφόν θα αποφευχθούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που ταλαιπωρούν την αγορά και θα αμβλυνθεί το υψηλό κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές και οι κρατικοί προϋπολογισμοί με τις επιδοτήσεις των τιμών.

Το άλλο μπλοκ, στο οποίο κυριαρχούν η Γερμανία και η Ολλανδία, θεωρεί ότι το πλαφόν θα προκαλέσει κίνδυνο ομαλού εφοδιασμού της αγοράς, αν η τιμή του είναι χαμηλότερη από αυτή που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν άλλες χώρες που καταναλώνουν υγροποιημένο αέριο, όπως οι ασιατικές.