ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Πατάει γκάζι» για την επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Πατάει γκάζι» για την επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές
Για την επίτευξη των στόχων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών ΙΝΤΙΜΕ

Την επιστροφή της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές επιδιώκει το συντομότερο δυνατό η διοίκηση της ΕΧΑΕ, κάνοντας μια σειρά από κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, η ΕΧΑΕ βρίσκεται «στην επίθεση» ώστε να πετύχει το συγκεκριμένο στόχο, καθώς πρέπει να γίνουν τρία βήματα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Το πρώτο εξ’ αυτών είναι τεχνικό και αφορά την λειτουργία της αγοράς, με την ΕΧΑΕ να έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. «Τα τεχνικά θέματα τα καλύπτουμε», τόνισε ο κ. Κοντόπουλος, προσθέτοντας ότι οι απαιτήσεις του FTSE καλύφθηκαν από τον Σεπτέμβρη και το ίδιο θα γίνει και μέχρι τον Ιούνιο του 2023 για τον MSCI, ενώ καλύπτονται και οι απαιτήσεις για τον S&P.

Το δεύτερο βήμα είναι η ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστήριου Αθηνών και προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι να μην υπάρξει αποχώρηση κάποιας μεγάλης εταιρείας από το ταμπλό αλλά και να πραγματοποιηθούν νέες μεγάλες δημόσιες εγγραφές.

Τρίτο απαραίτητο βήμα για την επιστροφή στις αγορές είναι να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των μεγάλων επενδυτικών οίκων, αλλά και των trading houses του εξωτερικού. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κοντόπουλος, με βάση την εμπειρία του,

«Οι FTSE, MSCI και S&P θα ρωτήσουν επενδυτικούς οίκους όπως η Capital, η Fidelity και η Amundi: “Είναι η Ελλάδα ανεπτυγμένη αγορά”; Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και και με τα μεγάλα γραφεία διαπραγματεύτων της BofA, της Morgan Stanley κλπ», γεγονός που σημαίνει πως μόνο αν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των παραπάνω θα μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

«Στοίχημα» η εξωστρέφεια

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, όπως τόνισε ο κ. Κοντόπουλος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς στόχους του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σε συνεργασία με τη Morgan Stanley.

Στο εν λόγω συνέδριο συμμετείχαν 29 ελληνικές εταιρείες εκ των οποίων για πρώτη φορά δύο μη εισηγμένες (Noval Property και PeopleCert) καθώς και 280 σύνεδροι, εκ των οποίων 96 εκπρόσωποι επενδυτικών οργανισμών που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια άνω των 30 τρισ. δολαρίων.

Μάλιστα, στις δύο ημέρες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 527 συναντήσεις, ενώ αναδείχθηκαν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και της χρηματαγοράς.
Επιπλέον, στη συνέχεια της εκδήλωσης αυτής, ο κ. Κοντόπουλος προανήγγειλε στοχευμένες κινήσεις εντός του επόμενου διαστήματος στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και στην αγορά της Μέσης Ανατολής ενώ τόνισε πως υπάρχουν εταιρείες που εξετάζουν την είσοδό τους τόσο στην Κύριας όσο και στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου.

Παράλληλα, η διοίκηση της EΧΑΕ περιμένει εντός του τρέχοντος έτους 2023 την νομοθετική ψήφιση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών που έλαβαν χώρα στα πλαίσια της ΔΕΘ (μείωση του τέλους επί των πωλήσεων, φορολογική απαλλαγή εταιρικών ομολόγων, κ.λπ.) καθώς και τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ένταξη εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ (πχ φοροαπαλλαγή για τις δαπάνες Εταιρικής Διακυβέρνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Ζητούμενο τέλος, σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο είναι «να σπάσει ο φαύλος κύκλος» του αρνητικού αφηγηματισμού, ενώ καταλυτικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η ύπαρξη θετικών εξελίξεων όπως για παράδειγμα εκδηλώσεων όπως αυτή του Λονδίνου, ή της εισόδου μιας μεγάλης εταιρείας στο ΧΑ, κ.λπ. «Από τη στιγμή που αναβαθμιστεί το προϊόν, θα προκύψει και το ενδιαφέρον των επενδυτών και αξίζει να προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.