ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Νέα κλιμάκωση στις τιμές - Συμπαρασύρει το ηλεκτρικό ρεύμα

Κύρια αιτία της αύξησης εκτιμάται πως είναι η αυξημένη ζήτηση με την έναρξη του χειμώνα, με την αγορά να βρίσκεται εκτεθειμένη στους κερδοσκόπους AP/Sergei Chuzavkov

Άνοδο 17% έχει καταγράψει το φυσικό αέριο από τις 14 Νοεμβρίου, όταν η τιμή του είχε πέσει στα 105 ευρώ, ωστόσο οι τιμές κινούνται ανοδικά από τότε και την πρώτη μέρα του χειμώνα εκτινάχθηκαν ξανά.

Την 1η Δεκεμβρίου οι τιμές κλιμακώθηκαν και το φυσικό αέριο δοκίμασε και πάλι τα επίπεδα των 140 ευρώ στο Ολλανδικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (TTF), γεγονός που συμπαρασύρει και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, με φόντο τις προβλέψεις για μεγαλύτερη ζήτηση ενόψει της χειμερινής περιόδου που πλέον βρίσκεται «εδώ».

Συγκεκριμένα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για σήμερα Παρασκευή 2/12 έχει ξεπεράσει τα 380 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, με το φυσικό αέριο να αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό το μίγματος κατά 53,88%.

Σημειώνεται πως ο δείκτης Ιαπωνίας – Κορέας είναι κατά 34% χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό στα 92 ευρώ/MWh, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 7 φορές χαμηλότερη σε σχέση με την Ευρώπη στα 20 ευρώ /MWh.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κύρια αιτία της αύξησης εκτιμάται πως είναι η αυξημένη ζήτηση με την έναρξη του χειμώνα, με την αγορά να βρίσκεται εκτεθειμένη στους κερδοσκόπους με φόντο τη μειωμένη παραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην υπόθεση του ευρωπαϊκού πλαφόν στα ρωσικά καύσιμα. Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 1/12 οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά στην ανώτατη τιμή πώλησης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης και στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται το νέο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου θα κριθεί το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Bloomberg: Επτά κράτη πιέζουν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Αποτελεσματικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, ζητούν σύμφωνα με το Bloomberg, επτά χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Σύμφωνα με το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται το Bloomberg, τα 7 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θεωρούν την πρόταση της Κομισιόν «λίγη» και δεν θα καταφέρει να βοηθήσει τους πολίτες με τους λογαριασμούς τους.

Ελλάδα, Ιταλία και Βέλγιο πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών, που θα κινείται ανάλογα με τις τιμές σε βασικούς διεθνείς κόμβους.

Οι απαιτήσεις της Ελλάδας και των άλλων έξι χωρών που φέρεται να συνυπογράφουν την πρόταση για πλαφόν, έχουν ως εξής:

  • Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα τα 160 ευρώ).
  • Το 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με έναν σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG από ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.
  • Να μην μπει χρονικό όριο για το πλαφόν.
  • Κατάργηση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης