ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Αγορές-ρεκόρ αξίας 20 δισ. δολαρίων από τις Κεντρικές Τράπεζες

Η αύξηση της ζήτησης του χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες εκτοξεύθηκε σε υψηλό 55 ετών AP/Michael Probst

Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν το ποσό-ρεκόρ των 399 τόνων χρυσού αξίας 20 δισ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο του 2022, βοηθώντας ώστε να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση για το μέταλλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού (WGC).

Η ζήτηση για χρυσό ήταν επίσης ισχυρή από κοσμηματοπώλες και αγοραστές ράβδων και νομισμάτων χρυσού, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της WGC, όπως αναφέρει το Reuters, ωστόσο μειώθηκαν τα ETFs αποθήκευσης χρυσού για τους επενδυτές.

Ο χρυσός παραδοσιακά θεωρείται ως ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο για περιόδους αβεβαιότητας ή αναταραχής, αλλά πολλοί χρηματοοικονομικοί επενδυτές πούλησαν μετοχές σε ETFs υποστηριζόμενα από χρυσό, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν και οδήγησαν στα ύψη τις αποδόσεις σε άλλα assets.

Οι τιμές του χρυσού έπεσαν κατά 8% στο τρίτο τρίμηνο, όμως η μείωση αυτή βοήθησε στην ενίσχυση της ζήτησης στον κλάδο των κοσμημάτων, σύμφωνα με την WGC.

Η αύξηση της ζήτησης του χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες εκτοξεύθηκε σε υψηλό 55 ετώνBloomberg

Συνολικά, η παγκόσμια ζήτηση χρυσού ανήλθε σε 1.181 τόνους στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αυξημένη κατά 28% από τους 922 στην αντίστοιχη περίοδο του 2021, ανεβάζοντας τις συνολικές αγορές χρυσού για φέτος στο υψηλότερο σημείο από το 1967, όταν το δολάριο είχε ακόμα τη στήριξη του πολύτιμου μετάλλου.

Η ζήτηση από την αρχή του έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο, είχε ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η τιμή του μετάλλου βρέθηκε υπό πίεση από την επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες στο γ΄ τρίμηνο αύξησαν τις αγορές τους από την αρχή του έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο στους 673 τόνους, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλο έτος μετά το 1967, αναφέρει η έκθεση.

Αν και όπως τόνισε η WGC μεγάλο μέρος χρυσού αγοράστηκε επίσης από κεντρικές τράπεζες που δεν δημοσίευσαν τα στοιχεία τους, όπως η Κίνα και η Ρωσία, μεταξύ των μεγάλων αγοραστών ήταν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν, του Κατάρ και της Ινδίας. Όπως αναφέρθηκε, οι αγορές χρυσών ράβδων και νομισμάτων αυξήθηκαν στην Τουρκία στους 46,8 τόνους στο γ’ τρίμηνο, αυξημένες κατά 300% σε ετήσια βάση, καθώς οι άνθρωποι αγόρασαν χρυσό για να προστατευτούν από την εκτόξευση του πληθωρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης