ΑΓΟΡΕΣ

OPEC: Τέταρτη πτωτική αναθεώρηση στο outlook για την παγκόσμια ζήτηση το 2022

OPEC: Τέταρτη πτωτική αναθεώρηση στο outlook για την παγκόσμια ζήτηση το 2022
Το outlook για την χαμηλότερη ζήτηση βοηθάει στη δημιουργία μιας καλύτερης εικόνας για την απόφαση του OPEC+ την προηγούμενη εβδομάδα AP Photo/Martin Meissner

Πτωτικά αναθεώρησε την πρόβλεψη του την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2022 ο OPEC, για τέταρτη φορά από τον Απρίλιο και ταυτόχρονα μείωσε την εκτίμηση του για τις ανάγκες του 2023, αποδίδοντας την εξέλιξη στην παγκόσμια οικονομική ύφεση, την επιστροφή των αυστηρών μέτρων στην Κίνα, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων Covid-19 και τον αυξημένο πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την μηνιαία αναφορά του OPEC η ζήτηση του πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,64 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα ή 2,7% το 2022, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη των 460.000 βαρελιών ανά ημέρα.

Το outlook για την χαμηλότερη ζήτηση βοηθάει στη δημιουργία μιας καλύτερης εικόνας για την απόφαση του OPEC+ την προηγούμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως οι δεκατρείς χώρες μέλη του OPEC, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι δέκα σύμμαχοι τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία), αποφάσισαν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 το 2020, παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. https://www.cnn.gr/oikonomia/diethni/story/331429/opek-meiosi-paragogis-petrelaiou-kata-2-ekat-varelia-entoni-antidrasi-apo-ipa

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, αν και αναμένεται ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά αργού από ό,τι υποδηλώνει το μέγεθος.

«Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας και νέων προκλήσεων, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, σύσφιξης της οικονομικής πολιτικής από μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, αυξημένα επίπεδα κρατικών χρεών, αλλά και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα» αναφέρει ο OPEC στην έκθεση του.

Παράλληλα, όσον αφορά στο 2023, ο OPEC αναθεωρεί ακόμα χαμηλότερα την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 2,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα από 2,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα που εκτιμούσε τον Σεπτέμβριο, καθώς «υπόκειται σε αντίθετους ανέμους, δεδομένης της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και των παραγόντων που σχετίζονται με την πανδημία».

«Υπάρχουν ακόμη μεγάλοι καθοδικοί κίνδυνοι», ανέφερε ο OPEC, προσθέτοντας ότι υπάρχει περιορισμένη ανοδική δυνατότητα από παράγοντες όπως τα δημοσιονομικά μέτρα στην ΕΕ και την Κίνα και οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας.