Βελτιώθηκε το κλίμα στις αγορές με οριακά κέρδη - Προς αναζήτηση κατεύθυνσεις τα Χρηματιστήρια
Οριακά βελτιωμένο ήταν το συναίσθημα στις αγορές το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς οι βασικοί δείκτες βρίσκονταν σε αναζήτηση κατεύθυνσης λίγη ώρα πριν τις 17:00. Πιο αναλυτικά, στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών ανέκαμψε από τις απώλειες που κατέγραψε νωρίτερα μέσα στην ημέρα και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο στο 0,07% στις 814,61 μονάδες, με τζίρο 32,07 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται πως η πτώση είχε φτάσει στο επίπεδοο του 1,18%.
Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρέθηκε στις 391,01 μονάδες με πτώση 0,17%, αν και νωρίτερα δεχόταν ισχυρότερες πιέσεις. Οι μετοχές στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και των χημικών ενισχύθηκαν κατά 2%, ενώ οι υπηρεσίας κοινής ωφελείας έχασαν 1,1%.
Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, με μια σειρά εκρήξεων και την είσοδο της Λευκορωσίας στη «μάχη» υπέρ της Ρωσίας προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές. Οι ευρωπαϊκές μετοχές αρχικά το ευρύτερο αρνητικό κλίμα, καθώς οι επενδυτές «στοιχημάτιζαν» πως τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που κατέγραψαν αύξηση 3,5% θα κρατήσουν την Federal Reserve στον οδό της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.
Στην αμερικανική αγορά, οι μετοχές στην Wall Street κινήθηκαν πτωτικά πριν το άνοιγμα της αγοράς, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονή για τα στοιχεία του πληθωρισμού που αναμένονται να δημοσιευτούν την Τρίτη, αλλά και την έναρξη της «σεζόν» για την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων. Στις 17:17 ο Dow Jones κατέγραφε άνοδο 0,08%, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,31% και ο Nasdaq έχανε κατά 0,70%.
Επιπλέον μέτρα από την Τράπεζα της Αγγλίας
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα πως θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, επιπρόσθετα από την παρέμβαση της για τις έκτακτες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 28/9 η BoΕ ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει άμεσα τις αγορές «σε όποιο εύρος χρειαστεί» ώστε να υποχωρήσουν οι ανησυχίες των επενδυτών.
Σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα επιβάλει περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα αγορών θα λήξει «με τάξη» στις 14 Οκτωβρίου. Μεταξύ των μέτρων και η αύξηση του μεγέθους των ημερήσιων αγορών, ώστε να διευρύνει το περιθώριο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας την Παρασκευή. Το μέγιστο μέγεθος των δημοπρασιών θα επιβεβαιώνεται κάθε πρωί στις 9 και θα ορίζεται μέχρι και τα 10 δισ. στερλίνες.
Πληθωρισμός: Αύξηση 332% στο φυσικό αέριο
Σημειώνεται πως σήμερα ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό για τον Σεπτέμβριο, με άνοδο 12% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η εκτίναξη του φυσικού αερίου φαίνεται να είχε καίριο ρόλο στη νέα επιτάχυνση, καθώς είχε τη μεγαλύτερη μεταβολή τιμής από τη σύγκριση δεικτών του Σεπτεμβρίου 2022 με τον Σεπτέμβριο 2021. Πιο αναλυτικά, η αύξηση ανήλθε σε 332% με ποσοτική επίπτωση στον γενικό Δείκτη Τιμών 2,46 μονάδες.
Αντίστοιχα, όσον αφορά στην ενέργεια, σημαντική επίπτωση είχαν και το πετρέλαιο θέρμανσης με 1,26 μονάδες, ενισχυμένο κατά 65,1%, ο ηλεκτρισμός με 1,18 μονάδες και άνοδο 30,5% και τέλος τα στερεά καύσιμα με αύξηση 16,1% και την χαμηλότερη επίπτωση στον ΓΔ κατά 0,09 μονάδες.
Σημειώνεται πως σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), διαμορφώνεται στα 150 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο των σεναρίων για χαμηλή ζήτηση που προβλέπουν οι παράγοντες της αγοράς, καθώς οι καταναλωτές λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα περιορίζοντας την κατανάλωση ακριβών καυσίμων.
Άλμα 36,01% στην τιμή της ενέργειας την Τρίτη
Άνοδο της τάξεως του 36,01% παρουσιάζει η τιμή του ρεύματος για την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, η τιμή της ενέργειας για αύριο διαμορφώνεται στα 379,26 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 258,11 ευρώ που ήταν η τιμή για την Παρασκευή.
Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, η ζήτηση καλύπτεται κατά 29,32% από μονάδες φυσικού αερίου, κατά 28,23% από εισαγωγές, κατά 22,04% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RES), ενώ οι λιγνίτες ανέρχονται στο 9,08%.