ΑΓΟΡΕΣ

Περιορίστηκαν οι χρηματιστηριακές απώλειες σε Αθήνα και Ευρώπη

Pixabay

Να ξεπεράσει τη ζώνη των 780 μονάδων και να κινηθεί ξανά πάνω από τις 790 κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακάμπτοντας από τις διευρυμένες απώλειες που σημείωσε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών.

Συγκεκριμένα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε περιόρισε τις απώλειες με πτώση 0,67% στις 792,73 μονάδες και τζίρο στα 52,65 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά ο ΓΔΤ κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 801,33 μονάδες με άνοδο 0,40%.

Σήμερα, η Αθήνα ακολούθησε τις τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς οι επενδυτές σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο εξέταζαν τα νέα δεδομένα από τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία και την πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου σε ιστορικά χαμηλά.

Να θυμίσουμε πως οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία άνοιξαν τον δρόμο για την επικράτηση της επικεφαλής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι μετά την θριαμβευτική νίκη της παράταξής της. Παρά την επίσημη θέση του κόμματος ως κεντρώο – δεξιό το εκλογικό αποτέλεσμα προκαλεί έντονο προβληματισμό στις αγορές, λόγω των συντηρητικών του θέσεων.

Μάλιστα, η πρώτη οικονομική αντίδραση ήταν η ανοδική κίνηση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, με τη διεύρυνση των ιταλικών spreads να εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιβαρύνει το ευρώ και να δημιουργήσει ένα ντόμινο αρνητικού οικονομικού κλίματος στον ευρωπαϊκό Νότο.

Σημειώνεται πως το δεκαετές ιταλικό ομόλογο σημείωσε απόδοση 4,4%, το πενταετές διαμορφώθηκε στο 3,7% και η απόδοση του 15ετούς ομολόγου ήταν στο 4,2%.

Σε αυτό το κλίμα, παρά το αρνητικό ξεκίνημα, επικράτησε η κερδοφορία στον ιταλικό χρηματιστηριακό δείκτη FTSE MIB με άνοδο 1,01% στις 21.295 μονάδες στις 17:19 μμ.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 κινήθηκε ως επί το πλείστων πτωτικά με οριακή πτώση νωρίς το απόγευμα, αν και νωρίτερα οι απώλειες βρέθηκαν στη ζώνη του 1%.

Στο γενικότερο κλίμα, οι επενδυτές συνεχίζουν να ζυγίσουν το «βάρος» ενός αρνητικού outlook για την οικονομία της Ευρώπης. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει αυξηθεί, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι Κεντρικές Τράπεζες σε διεθνές επίπεδο τάσσονται υπέρ των επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια, για να ελέγξουν τις αυξανόμενες τιμές.

Ιστορικό χαμηλό για την στερλίνα

Στην περιφέρεια της Ευρώπης, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 αναζητούσε κατεύθυνση, αλλάζοντας πρόσημο, επηρεασμένος από την πίεση που άσκησε η αποδυνάμωση της βρετανικής λίρας έναντι του δολαρίου και ενώ τα βρετανικά ομόλογα επλήγησαν από τις ανησυχίες για το δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η λίρα υποχώρησε έως και 5% έναντι του δολαρίου κάποια στιγμή κατά τη διαπραγμάτευση στην Ασία, αγγίζοντας το 1,0327 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν καθιερώθηκε το δεκαδικό σύστημα για τις υποδιαιρέσεις του νομίσματος.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των διετών βρετανικών ομολόγων, που επηρεάζονται περισσότερο από τις προοπτικές για τα επιτόκια και τον κρατικό δανεισμό, αυξήθηκαν έως και κατά 54 μονάδες βάσης στο υψηλό επίπεδο του 4,53%.

Η πτώση της λίρας πυροδότησε εκκλήσεις για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, με ορισμένους αναλυτές να ζητούν έκτακτη δράση ακόμα και αυτή την εβδομάδα.

Απώλειες και για το πετρέλαιο

Όσον αφορά στα εμπορεύματα, το brent έπεσε σήμερα κάτω από τα 85 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, με τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας να επηρεάζουν τις προσδοκίες για τη ζήτηση πετρελαίου στις αγορές.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Δεκεμβρίου, έχασαν 1,38% στα 83.84 δολάρια ανά βαρέλι.

Την ίδια ώρα τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού WTI, παράδοσης Νοεμβρίου, υποχώρησαν κατά 1,65% στα 77.40 δολάρια ανά βαρέλι.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού κατέγραψαν το αρνητικότερο εβδομαδιαίο σερί τους εντός του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης