Πέρασαν στο «κόκκινο» οι αγορές μετά τις πιέσεις από Ιταλία και βρετανική λίρα
Ανανεώθηκε:
Πτώση, άνοδος και πάλι πτώση καταγράφηκε στις αγορές της Αθήνας και της Ευρώπης, στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα δεδομένα στην περιφέρεια της Ευρώπη μετά τις χθεσινές εκλογές στην Ιταλία και την κατακρήμνιση της στερλίνας στην Μεγάλη Βρετανία.
Πιο αναλυτικά, χθες Κυριακή, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία άνοιξαν τον δρόμο για την εκλογή της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού, καθώς η επικεφαλής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και η παράταξή της σημείωσε θριαμβευτική νίκη, με το αποτέλεσμα αυτό να προκαλεί έντονο προβληματισμό εντός και εκτός της χώρας.
Να σημειώσουμε πως ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας.
Το δεκαετές ιταλικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 4,4%, η απόδοση του πενταετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,7% και η απόδοση του 15ετούς ομολόγου στο 4,2%.
Οι πολιτικοί κίνδυνοι πιέζουν τις ιταλικές αγορές ομολόγων και η διεύρυνση των ιταλικών spreads εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιβαρύνει το ευρώ όπως και να δημιουργήσει ένα ντόμινο αρνητικού οικονομικού κλίματος ιδιαιτέρως στις χώρες του Νότου.
Σε αυτό το περιβάλλον, ο ιταλικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE MIB παρά το αρνητικό άνοιγμα κατάφερε να γυρίσει θετικά, με άνοδο 0,15% στις 21.098 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε κέρδη άνω του 1%.
Στο γενικότερο κλίμα, οι επενδυτές συνεχίζουν να ζυγίσουν το «βάρος» ενός αρνητικού outlook για την οικονομία της Ευρώπης. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει αυξηθεί, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι Κεντρικές Τράπεζες σε διεθνές επίπεδο τάσσονται υπέρ των επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια, για να ελέγξουν τις αυξανόμενες τιμές.
Στο ταμπλό των ευρωπαϊκών αγορών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,95%, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο μετά τις μεγαλύτερες πρωινές απώλειες με οδηγό του χαμένου τζίρου τον κλάδο του λιανεμπορίου (-2,2%).
Σημειώνεται πως στην Αθήνα, στις 13:22 ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε πτώση 1,68% στις 784,73 μονάδες και τζίρο στα 15,07 εκατ. ευρώ, παρά τις αρχικές προσπάθειες ανόδου για να αγγίξει τις 800 μονάδες, όμως όπως φαίνεται οι επενδυτές διατηρούν ήπια στάση καθώς αξιολογούν τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ενδοσυνεδριακά ο ΓΔΤ κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 801,33 μονάδες με άνοδο 0,40%.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) υποχώρησε σε ποσοστό 1,17%.
Πίεση από την στερλίνα
Παράλληλα, στην περιφέρεια της Ευρώπης, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,19% στις 15,05 μονάδες, παρά την οριακή άνοδο που σημείωσε νωρίτερα, υποχωρόντας στην πίεση που άσκησε η αποδυνάμωση της βρετανικής λίρας.
Συγκεκριμένα, η στερλίνα έπεσε σχεδόν 5% σε χαμηλό όλων των εποχών σήμερα, καθώς ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουαρτένγκ δήλωσε πως θα καταργήσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή στη χώρα και θα μειώσει τον βασικό συντελεστή τον ερχόμενο Απρίλιο προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.
Η βουτιά της λίρας ήταν η μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση της στερλίνας από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο πανικός των επενδυτών για την εκκολαπτόμενη τότε πανδημία του Covid-19 αναστάτωσε τις αγορές σε όλο τον κόσμο.
Η πτώση της λίρας στα 1,0350 δολάρια έχει πυροδοτήσει εκκλήσεις για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, με ορισμένους αναλυτές να ζητούν έκτακτη δράση ακόμα και αυτή την εβδομάδα.
Πτώση στα συμβόλαια πετρελαίου
Όσον αφορά στα εμπορεύματα, το brent έπεσε σήμερα κάτω από τα 85 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, με τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας να επηρεάζουν τις προσδοκίες για τη ζήτηση πετρελαίου στις αγορές.
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Δεκεμβρίου, έχασαν 1,38% στα 83.84 δολάρια ανά βαρέλι.
Την ίδια ώρα τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού WTI, παράδοσης Νοεμβρίου, υποχώρησαν κατά 1,65% στα 77.40 δολάρια ανά βαρέλι.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού κατέγραψαν το αρνητικότερο εβδομαδιαίο σερί τους εντός του 2022.